Enkele vrouwen in Saoei-Arabië wilden pleiten voor meer vrouwenrechten. Hoe ze dat deden? Door een leuke popsong te maken. Je ziet ze dollen op een skateboard en spotten met mannen. Het liedje ging in no time heel het internet rond.

‘Hwages’ is de groep van 6 jonge Saoedische vrouwen die pleit voor meer vrouwenrechten. Ze dragen dan misschien wel de traditonele zwarte nikab (een type hoofddoek), maar ze dragen er wel vrolijke sneakers onder en kleurrijke bloemetjesjurken. En vooral: ze doen in de clip gewoon waar ze lekker zin in hebben. Zo gaan ze dansen, skaten en bowlen. Dat lijkt misschien niet bijzonder, maar dat is het in Saodie-Arabië wél.

Lees ook de straffe getuigenis van Bangoura die vluchtte uit Guinee.

En ze steken de draak met iedereen die het er niet mee eens is. Zo worden mannen onder vuur genomen. Zo zingen de dames onder andere ‘Mannen mogen uitsterven, want ze maken ons geestelijk ziek.’ En uiteraard wordt er ook gespot met Donald Trump, niet zo verwonderlijk na zijn vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne.

Bekijk ook dit artikel: Vrouwen niet sterk? Deze foto bewijst het tegendeel

Vrouwen zijn écht nog minderwaardig

‘Hwages’ heeft een duidelijke reden voor het nummer. Ze klagen vrouwonvriendelijke wetten in het conservatieve Saoedi-Arabië aan. Vrouwen moeten voor zowat alles toestemming vragen aan hun mannelijke familieleden. Zo beslissen vrouwen daar niet zelf of ze mogen reizen of werken. En zelfs verzorging krijgen in het ziekenhuis of een bankrekening openen lukt niet zonder toestemming van een man. Bovendien zijn er nog veel van de pot gerukte wetten. Zo verdienen vrouwen die de gsm van manlief checken een pak slaag volgens de wet. Ook autorijden is verboden voor vrouwen, daarom zie de dames in de clip op scooters, kinderfietsen en een skateboard.

Herlees ook het artikel: Deze vrouwen zijn onze helden van de dag 

Er is al een heel klein beetje verbetering sinds enkele jaren. Want sinds 2011 mogen vrouwen eindelijk stemmen in het oerconservatieve land. Toch is er nog een bijzondere lange weg af te leggen, want het koningshuis geeft sindsdien geen duimbreed toe. Discussiëren over vrouwenrechten is vaak niet eens een optie. Zo geloven beleidsvoerders dat vrouwen zich immoreel zullen gedragen als ze geen toestemming meer moeten vragen aan hun man. Logisch dan ook dat dit liedje niet zo populair is bij de mannen in het land.

Zelf kun je misschien niet heel veel doen aan de vrouwenrechten in Saoedie-Arabië. Maar door dit liedje te luisteren en te delen, kunnen we op zijn minst zeggen: fuck you kerels, wij staan aan de kant van deze fantastische vrouwen, die evenveel waard zijn als iedereen in de wereld.

Meer maatschappelijke thema’s:

SOURCE: De Morgen