Klassieke visrestaurants verdwenen doorheen de jaren uit het straatbeeld van Leuven. Maar niet getreurd, want Feeling verklapt bij welke Leuvense toprestaurants er altijd spartelverse vis op de menukaart staat. Smakelijk!

Vis eten in Leuven? Dat doe je in deze visrestaurants

1. EssenCiel: jong talent

Visrestaurants Leuven EssenCiel 01

Tafelen met een ster doe je in Leuven bij EssenCiel, gastronomisch restaurant van het jonge ondernemerskoppel Niels Brants en Romina Charels. Terwijl Romina ervoor zorgt dat je je thuis voelt, roert Niels in de potten en tovert hij schilderijtjes van gerechten op je bord. Verwacht je aan een fantastische eetbeleving met één en al uitgepuurde smaken. Het menu van EssenCiel doet het hart van elke visliefhebber een stukje sneller slaan: laat je verrassen door originele bereidingen van makreel, skrei, langoustine of paling bijvoorbeeld.

EssenCiel, Naamsestraat 47 in Leuven.

2. Convento wijnbistro: catch of the day

Visrestaurants Leuven Convento 01

Bij de charmante wijnbistro Convento in de Mechelsestraat bestel je bij je aperitief steevast kraakverse oesters en vind je in hun gangenmenu naast een vegetarisch gerecht en een plat met vlees ook altijd een catch of the day. De gepassioneerde eigenaar, Stéphane Godfroid, hecht enorm veel belang aan lokale producten en kiest dus ook vaak voor Noordzeevis. Je hoort het al, als visliefhebber ben je hier dus zeker aan het juiste adres. Stéphane vertelt je met veel liefde voor het vak welk glaasje wijn perfect bij je (vis)gerecht past. Op zaterdagen wordt het restaurant omgetoverd tot wijnbar met hapjes, ook dan oesters (hoe kan het ook anders!), maar ook Belgische kaviaar, Pata Negra ham, of falafel met labneh bijvoorbeeld.

Convento, Mechelsestraat 87 in Leuven.

3. Taste: lekkers uit de Noordzee

Visrestaurants Leuven De Taste 01

Chef Bart Tastenhoye kreeg zijn liefde voor vis mee via de restaurants waar hij werkte. Hij hopte van het ene visrestaurant naar het andere en deed kennis op bij kleppers zoals Anne de Bretagne** in La Plaine-sur-Mer en Kelderman* in Aalst. Ook in zijn eigen restaurant Taste staat er altijd een visgerecht op de kaart en kiest hij als lid van NorthSeaChefs bijna uitsluitend voor lekkers uit onze Noordzee. Ga dat proeven.

Taste, Naamsestraat 62 in Leuven.

4. Barba: seizoensgebonden keuken

Visrestaurants Leuven Barba 02

Chef Daniele Soru wilt met Barba, een intieme zaak in de Mechelsestraat, vooral herkenbare, pure smaken op tafel zetten. Zijn seizoensgebonden menu bestaat voor 40% uit vis: zeetong, skrei of tarbot, maar ook minder gekende vissen zoals vlasweiting of rode poon. Laat nog een plekje over voor signatuurdessert ‘Barba Blanche’, daarvoor liet de chef een baard uit chocolade ontwikkelen die wegsmelt wanneer hij de warme saus bij het ijs giet.

BARBA, Mechelsestraat 22 in Leuven.

5. Octobar: visgerechtjes om te delen

Visrestaurants Leuven Octobar 01

Wie van eindeloos lang aperitieven houdt, gaat naar Octobar, een barconcept met visgerechtjes om te delen dat verscholen ligt op een pleintje achter de Tiensestraat. Hier bestel je eenvoudige, maar erg smaakvolle bordjes vis in voorgerecht formaat zoals gegrilde inktvis, oesters, tijgergarnalen, sint-jacobsvruchten of een stukje gepaneerde vis met tartaarsaus. Bij al dat lekkers horen ook goed uitgekozen drankjes: cocktails of wijn, aan jou de keuze.

Octobar, Alfons Smetsplein 3A in Leuven.

6. De Walvis: voor bij je thuis

Visrestaurants Leuven De Walvis 01

Geen restaurant, maar wel een must-do voor iedereen die van vis houdt, is viswinkel De Walvis. In 1987 opende De Walvis zijn deuren in een bijzonder pand in het winkel-wandelgedeelte van de Mechelsestraat. Cornelis groeide op in de zaak, nam De Walvis over van zijn ouders en ging in zee met Freek Albregts die het uitgebreide visassortiment aanvult met dagverse bereidingen. Vergaap je aan de rijkelijk gevulde toog met al het moois uit de Noordzee en meer: hier koop je zowel de gegeerde tarbot als de ondergewaarde sprot. Favoriet bij de locals.

De Walvis, Mechelsestraat 23 in Leuven.

 

Nog meer heerlijke adresjes in Leuven:

Tekst en beeld: Marie Monsieur. 

Locatie openingsbeeld: De Walvis. 

Alles in één handige gids?

Download onze gratis digitale gids.
Zo heb je altijd een overzicht van de beste adressen in Leuven op zak.

Download onze gratis cityguide hier!