Kies kwaliteit: Pascale Naessens interviewt voedingsspecialist Walter Willett

Speciaal voor Feeling interviewde Pascale Naessens 3 van de meest vermaarde voedingsdeskundigen ter wereld. Dit zijn de highlights uit haar gesprek met voedingsspecialist Walter Willett. 

 

1. De voedingsdriehoek is achterhaald

De voedingsdriehoek, die dateert van 1992, raadt mensen aan om veel koolhydraten te eten. Maar er is nooit een enkel bewijs geweest dat het eten van zulke grote hoeveelheden koolhydraten goed zou zijn. Toch wordt die voedingsdriehoek in België nog altijd verdedigd door de aanhangers van de conventionele visie. Zeker het eten van brood en aardappelen wordt gestimuleerd.

Een dieet met veel aardappelen en brood is zeker niet optimaal. Er is geen enkele vereiste is voor koolhydraten. We kunnen perfect zonder. Maar als we de toenemende wereldbevolking willen blijven voeden, zullen we ook met granen moeten werken. Heel belangrijk is het type koolhydraat. Het is geweten dat brood een basisproduct is voor vele culturen, maar het is geen optimale voeding. Het is veel beter om de volle granen te nuttigen, vóór ze worden gemalen.

2. Kwaliteit is belangrijk

De kwaliteit van de koolhydraten die je opneemt maakt het verschil. Zowel in Amerika
als in Europa komt 50 tot 80% van de dagelijkse energie van koolhydraten met een hoge glycemische index: geraffineerde koolhydraten, aardappelen, suiker, frisdrank... De glycemische index en de glycemische load geven aan hoe snel de suikers van een
koolhydraat worden opgenomen in het lichaam. Uit langetermijnstudies blijkt dat veel koolhydraten met een hoge glycemische index het risico op diabetes verhogen en dat is niet zo verrassend, omdat ze het suikergehalte in het bloed en het insulinepeil doen stijgen. Maar ook de kortetermijnstudies laten zien dat de GI en GL van koolhydraten veel invloed hebben.

3. Light-producten zijn geen goed idee

In het algemeen zijn ‘light’ geen goed idee is, omdat het vet vervangen wordt door suiker en dat is meestal een slechte ruil. Een ander probleem met zuivelproducten met weinig vet is dat iemand anders altijd wel het vet eet dat eruit is gehaald. Vet is kostbaar, dus als men het ergens uithaalt, stopt men het ergens anders weer in, bijvoorbeeld in boter of roomijs. Dus wie ’s morgens light eet, zou ’s avonds het vet weleens weer binnenkrijgen met een ijsje.

 

Roman De LlanoWie is Walter Willett?

  • Walter Willett is professor aan de Harvard-universiteit en is hoogleraar aan de afdeling Voeding en Epidemiologie bij de Harvard School of Public Health en Harvard Medical School.
  • Hij onderzoekt de relatie tussen voeding en gezondheid, vooral naar hart- en vaatziekten en kanker en herschreef de Amerikaanse voedselpiramide volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

 

 

 

Het volledige interview van Pascale Naessens met Walter Willett vind je in het augustus-nummer van Feeling. Wil je nog meer lezen over Pascale Naessens? Check dan hier de highlights uit haar gesprek met de gerenommeerde obesitasbestrijder David Ludwig.

 

Lees ook:

3 x lekkere, lichte recepten van Pascale Naessens. 

De 5 favoriete restaurants van Pascale Naessens. 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content