Video: Binnenkijken in het huis en unieke project van Melanie De Biasio

Melanie De Biasio heeft het goede tempo gevonden, in haar muziek en in haar leven. Ondanks haar overvolle agenda ontvangt ze ons in Charleroi, de stad van haar hart, waar ze ons haar huis en project laat zien.

Wie is Melanie De Biasio? Ontdek hier alles wat je over haar wilt weten

Melanie heeft ze een schitterend pand gekocht in het hartje van Charleroi, op de grens tussen de boven- en benedenstad. Het ligt op een steenworp van het Paleis voor Schone Kunsten en het BPS22 – het Musée d’Art de la Province de Hainaut – en het Astridparkje ligt naast de deur. Lambriseringen en spiegels met schuine randen herinneren eraan dat we hier in het vroegere Consulaat van Italië zijn. Dat ze nu een eigendom heeft, is niet omdat ze haar muzikale succes in bakstenen wilde omzetten, maar om een jarenlange droom te realiseren: het Alba-project. Het parket kraakt onder onze voetstappen. “Dit huis heeft me iets te vertellen. In het begin wilde ik me in het bureau van de consul installeren, maar die ruimte is gemaakt om gedeeld te worden, dus die gaat deel uitmaken van het project.” Melanie heeft de mooiste kamers van de benedenverdieping en de eerste etage dus gereserveerd voor het publiek en de kunstenaars, en wil haar eigen appartement en haar studio onder het dak maken. De façade en het stukje tuin geven uit op de wat vervallen muren van het Conservatorium van Charleroi. “Ik zou graag een doorgang maken om die twee met elkaar te verbinden”, lacht Melanie.

Project Alba: huis vol kunstenaars

“Ik heb heel lang gezocht naar de ideale plek voor mijn project, maar in de loop der jaren en tijdens mijn reizen bleef Charleroi me bij. Ik geloof niet erg in samenleven als een koppel, maar heel erg in samenleven met anderen. Ik heb het nodig om in verbinding te gaan met mensen. Ik wil dus een huis waar ik kan creëren en onderzoeken, omringd door artiesten die creëren en onderzoeken. Alle disciplines door elkaar.  Ik blijf reizen en intussen zal het huis leven, evolueren, met de komst van nieuwe artiesten, zonder dat ik weet wat er allemaal gebeurt. Als ik dan terugkom, zal er van alles veranderd zijn en zal ik zelf meer leren over hoe mijn thuis eruit moet zien. We hebben nog niet beslist hoe het concreet zal gaan en hoeveel mensen er zullen wonen. Maar wat ik wel al weet, is dat er zowel kunstenaars zullen werken die overdag komen, als kunstenaars die blijven slapen. Damien Rice, die zijn studio in IJsland heeft, heeft me gevraagd om hem te laten weten ‘als de tijd rijp is’. Philip Selway (drummer van Radiohead, red.) is ook geïnteresseerd. Ik wil een mix van locals en nationale en internationale artiesten, ça doit bouger! Het pand ligt midden in het culturele hart van de stad, je kunt het je niet beter wensen.”

Meer weten over Melanies project? Het volledige artikel met Melanie De Biasio kan je ontdekken in het oktobernummer van Feeling. Haast je naar de krantenwinkel!

 

 

Meer video’s:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Bekijk meer

Video: de favoriete outfit van Tiany Kiriloff en Raia Maria-Laura
Video: thuis bij Tine Reymer
3 tips tegen een burn-out van neuropsychologe Elke Geraerts
Video: dit is dé passie van Feeling-gastvrouw Veerle Baetens
Video: Zou Veerle Baetens stiekem liever regisseren dan acteren?
Video: behind the scenes tijdens onze shoot met Feeling-gastvrouw Veerle Baetens
Video: wij tippen 'Obsessed with Love', de tentoonstelling van Delphine Boël
Video: is gastvrouw Delphine Boël een fijnproever of toch eerder gulzig?
Video: thuis bij Feeling-gastvrouw Delphine Boël
Koffie of thee? Dit zijn de keuzes van gastvrouw Melanie De Biasio
Zangeres Melanie De Biasio toont haar favoriete adresjes in Charleroi
Video: ontdek de katertips van Sepideh, het ochtendritueel van Eva en hoe Cath haar Frank zo jong houdt
Video: yoga-sessie met onze Feeling gastvrouwen
Video: dit neemt Inge Onsea ALTIJD mee op het vliegtuig
Dior of Chanel? Dit is de keuze van modegoeroe Inge Onsea
Video: binnenkijken in het kantoor van Essentiel-frontvrouw Inge Onsea