Zangeres Melanie De Biasio toont haar favoriete adresjes in Charleroi

Onze Feeling-gastvrouw van oktober, Melanie De Biasio, laat ons Charleroi zien aan de hand van de leukste culturele adresjes. Duik mee in het hart van de Pays Noir.

Waar vind je Melanie?

In haar mooi huisje, dat ze onlangs kocht, ontving de zangeres onze journaliste Aurore D’Haeyer. Ze woont op een boogscheut van het Palais des Beaux-Arts en het Koningin Astrid park. Hoewel Melanie De Biasio de agenda van een écht rockster heeft, vond ze tijd om ons rond te leiden langsheen enkele culturele plekjes in het hart van de Pays Noir, Charleroi.

Het Paleis van Schone Kunsten

Het Paleis van Schone Kunsten

Het Paleis van Schone Kunsten

De hoofdingang en ‘lokettenhal’ werden opgeknapt tot een heldere en lichte ruimte maar het is langs de oude ingang dat Melanie ons binnenlaat. “Mijn eerste herinneringen hier zijn die aan het Fête Laïque, zoals bij vele jonge Carolos (inwoners van Charleroi)! We moesten voor publiek zingen en ik speelde een beetje dwarsfluit. Het is een plek die veel indruk op me naliet, ook omwille van zijn architectuur. Het is bovendien een emblematische culturele plaats in Charleroi.”

The Rockerill

The Rockerill

The Rockerill

De emblematische site uit het industrieel verleden van de regio, Forges de la Providence, heeft een ongelofelijke nieuwe functie gekregen. Het werd tien jaar geleden omgedoopt tot ‘The Rockerill’ door een collectief artiesten en vrienden. Op deze fantastische plek draaide Melanie haar laatste clip.

La Manufacture Urbaine

La Manufacture Urbaine

La Manufacture Urbaine

Deze stadsfabriek bevindt zich tussen de oude gebouwen van de Médiathèque, niet ver van het station en de ‘quais de Sambre’. Drie jongemannen leiden het project met een aanstekelijke energie. In het restaurant eet je uitsluitend verse en locale seizoensproducten. “De aardappel die je er geserveerd krijgt, groeit op 3 km van hier, de worsten zijn gemaakt in Gerpinnes... het eten is hier dus echt super lokaal en biologisch. Alle gerechten smaken er super goed en de plek in echt fantastisch.”

De Rimbaud bibliotheek

De Rimbaud bibliotheek

De Rimbaud bibliotheek

In de buitenwijk, ontdekken we de plek waar Melanie naar school ging. “Toen ik in het lager zat, volgde ik tekenlessen in deze bibliotheek. Ik reed er ook elke dag langs om naar het Atheneum te gaan. Ik hield ervan hier uren te blijven, met mijn neus tussen de boeken. De geuren, het geluid van bladzijdes die omsloegen... het doet steeds iets met mij. In onze steden en dorpjes, is men er zich zelden van bewust hoeveel geluk wij hebben met onze openbare bibliotheken. Het geeft iedereen toegang tot fantastische cultuur, gratis en voor niets.”

Doorheen de stad

Doorheen de stad

Doorheen de stad

“Met het slopen en heropbouwen van een groot deel van de voorstad, de komst van Quai 10 met haar leuke initiatieven, is Charleroi een stad die constant in beweging is. Alleen al de derde editie van het ART PUBLIC dit jaar is daar een bewijs van. Een vijftiental artiesten en collectieven zullen er hun werken tonen.”

Het volledige artikel met Melanie De Biasio kan je ontdekken in het oktobernummer van Feeling. Haast je naar de krantenwinkel!

 

 

Meer adresjes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Bekijk meer

Video: de favoriete outfit van Tiany Kiriloff en Raia Maria-Laura
Video: thuis bij Tine Reymer
3 tips tegen een burn-out van neuropsychologe Elke Geraerts
Video: dit is dé passie van Feeling-gastvrouw Veerle Baetens
Video: Zou Veerle Baetens stiekem liever regisseren dan acteren?
Video: behind the scenes tijdens onze shoot met Feeling-gastvrouw Veerle Baetens
Video: wij tippen 'Obsessed with Love', de tentoonstelling van Delphine Boël
Video: is gastvrouw Delphine Boël een fijnproever of toch eerder gulzig?
Video: thuis bij Feeling-gastvrouw Delphine Boël
Koffie of thee? Dit zijn de keuzes van gastvrouw Melanie De Biasio
Video: Binnenkijken in het huis en unieke project van Melanie De Biasio
Video: ontdek de katertips van Sepideh, het ochtendritueel van Eva en hoe Cath haar Frank zo jong houdt
Video: yoga-sessie met onze Feeling gastvrouwen
Video: dit neemt Inge Onsea ALTIJD mee op het vliegtuig
Dior of Chanel? Dit is de keuze van modegoeroe Inge Onsea
Video: binnenkijken in het kantoor van Essentiel-frontvrouw Inge Onsea