9 x heerlijk dineren aan het water

Een glaasje bubbels smaakt des te beter
met een mooi uitzicht over kabbelend water – van meren tot valleien. En daar hoef je niet eens ver voor te reizen.

1. Colette: met twee sterretjes

Chef Thijs Vervloet kreeg van jongs af aan de liefde voor koken mee van zijn grootmoeder Colette, die zelf jarenlang kokkin was. In 2016 opende hij dan ook zijn eigen restaurant in Westerlo. Nu, acht jaar later, ligt zijn restaurant Colette aan De ­Vijvers in Averbode, en heeft het niet alleen een prachtige uitzicht over de waterpartijen daar, maar ook al twee ­Michelinsterren.

Restaurantcolette.be

2. De Kaai: Dolce Vita

In een trattoria, een typisch Italiaans concept, worden voornamelijk regionale gerechten geserveerd. En dat is niet anders bij Trattoria De Kaai in Boom. Met hun Italiaanse keuken brengen ze het zonnige dolce vita naar België met een prachtig uitzicht op het water van de Rupel.

Trattoriakaai.be

3. Bachtekerke: perfecte pisco

Een van de meest idyllische plekken in Vlaanderen om aan het water te eten. Chef-kok Pieter De Troyer roert hier in de potten en zorgt voor een hoogstaande keuken. Maar ook aan de bar kennen ze de knepen van het vak, want Bachtekerke serveert misschien wel de beste pisco sour die je in ons land kunt drinken.

Bachtekerke.be

4. Nenuphar: aanmeren en
aperitieven

Een geslaagd boottochtje eindigt toch in een gezellig restaurant, nietwaar? Op zo’n tien minuten rijden van het centrum van Gent, in het dorpje Afsnee, vind je restaurant Nenuphar. Het etablissement heeft het aangenaamste terras van Gent, met een mooi uitzicht op de Leie, en je kunt er dus ook per boot naartoe.

Hotel-restaurant-nenuphar.be

5. Canal: Viva Vilvoorde

Voor heel wat pendelaars is het kanaal van Vilvoorde een te overbruggen obstakel met het zicht op de Brusselse binnenstad. Voor Canal is het vooral een grote troef. Het uitzicht over het Vilvoordse kanaal kruidt immers het seizoensgebonden maandmenu van dit restaurant.

Canal.be

6. ‘t Veer: familiezaak

dineren

Wat begon als een droom van twee jonge ondernemers, groeide al snel uit tot een 
succesvolle familiezaak. Restaurant ‘t Veer opende zijn deuren in 1994 vlak nadat 
eigenaar Ineke Vermeulen en haar echtgenoot Jan-Peter 
Van Damme hun diploma hadden behaald. Met zijn idyllische locatie aan een oude Schelde-arm is het restaurant ondertussen al dertig jaar een bekende hotspot in Oudenaarde.

Tveer.be

7. Bar Florida: niet alleen studenten

dineren

Leuven is niet alleen dé studentenstad van Vlaanderen, maar ook de thuisbasis van de Florida Food Bar. De Leuvense oprichters Dirk Leunis en Jonathan Thys maakten van deze plek een hip restaurant met een op art deco geïnspireerd interieur. Bij mooi weer is het een aanrader om een plekje uit te kiezen op het ­terras aan het water.

Barflorida.be

8. Fou d’O: aan de oevers van de Leie

dineren
dineren

De Gentse bistro Fou d’O gaat prat op een unieke locatie aan de oevers van de Leie en de gezellige, ontspannen sfeer die er heerst. Alex Maes is hier trotse eigenaar van wat intussen een vaste waarde is geworden aan de Gentse wateren.

Foudo.be

9. Restaurant Vivendum: met een sterretje

dineren

“Think global, eat local” luidt het motto van de succesvolle sterrenzaak Vivendum in ­Dilsen-Stokkem. Het restaurant werd vijfentwintig jaar geleden opgericht door chef-kok Alex Clevers, die er vandaag nog steeds in de keuken staat. Alles staat hier in het teken van duurzaam dineren, met prachtig uitzicht over de Maasvallei.

Restaurant-vivendum.com

Meer adresjes

Door Noor Putteneers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content