Klaar voor de lente: 5 x heerlijke recepten met lavendel

Niets zegt zo hard ‘Zuid-Frankrijk’ als zijn ­paarsglooiende ­lavendelvelden. ­Geprezen als parfum, maar minstens even aromatisch op je bord. Wij serveren 5 heerlijke recepten met lavendel – voor dat snuifje zomer.

Lavendel heeft een speciale smaak: gebruik het met mate, anders overheerst de bitter­heid. Je kunt lavendeltakjes toevoegen aan groenteschotels, stoofpotjes en lamsvlees. Fijngesnipperd geeft lavendel een zuiderse smaak aan je vinaigrettes. Je kunt het zowel vers als gedroogd gebruiken. Of gebruik het zoals in deze recepten met lavendel.

5 x recepten met lavendel

1. Bietjessalade met geitenkaas en lavendeldressing

recepten met lavendel

4 pers. • 25 min.

• 8 verse gekleurde bietjes • 1 kleine radicchio • 60 g rucola • 150 g feta • enkele verse lavendelbloempjes

Voor de dressing

• 1 teentje knoflook, geperst • 60 ml witte wijn • 60 ml rijstazijn • 2 tl honing • 1 tl mosterd • 1/2 tl gedroogde lavendelblaadjes • olijfolie

Klop de ingrediënten voor de dressing, behalve de olijfolie, onder elkaar. Giet er dan langzaam en al kloppend olijfolie bij tot je een smeuïge dressing krijgt.

Schil de bietjes en snij ze met een scherp mesje – of nog beter: met een mandoline – in flinterdunne plakjes. Trek de blaadjes van de radicchio los en spoel ze onder koud water.

Verdeel de radicchio, de rucola en de bietjes mooi over de borden. Druppel er royaal de dressing over en werk de salade af met de verbrokkelde feta en eventueel de verse lavendelblaadjes.

2. Gebraad met lavendelzout en kruidensalade

4 pers. • 20 min. + 40 min. oventijd

4 el grof zeezout • 1 tl gedroogde lavendelbloempjes • 2 teentjes knoflook, geperst • 2 el honing • 1 tl mosterd • 1 kg varkensgebraad • boter • olijfolie • peper

Voor de salade

• 1 teentje knoflook, geperst • 1 tl mosterd • 2 el rodewijnazijn • 2 el olijfolie • 80 g verschillende verse kruiden • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe het zeezout met de lavendelbloempjes in een vijzel en stamp ze fijn.

Meng de knoflook met de honing, de mosterd, 1 theelepel lavendelzout, wat peper en een scheutje olijfolie. Bak het gebraad rondom bruin in boter met olijfolie. Leg het vlees in een ovenschaal en bestrijk het met het lavendelmengsel. Leg er enkele blokjes boter op, dek het af met aluminiumfolie en zet het gebraad 40 minuten in de oven. Laat het na het bakken nog 10 minuten afgedekt rusten en bestrooi het dan met een extra theelepel lavendelzout.

Meng voor de kruidensalade de knoflook met de mosterd, de rodewijnazijn en de olijfolie. Kruid de dressing met peper en zout en hussel hem onder de kruidensalade.

Snij het gebraad in mooie plakjes en serveer hem met de ­kruidensalade.

recepten met lavendel

3. Filet pur met lavendelsaus en boontjes-radijzensalade

4 pers. • 35 min.

250 g boontjes • 16 gekleurde radijzen • 4 filets purs •3 el rodewijnazijn • 250 ml runderbouillon • 2 bloeiende lavendelstengels • 1 tl honing • boter • olijfolie • peper en zout

Maak de boontjes schoon en kook ze in ongeveer 8 minuten beetgaar in gezouten water. Spoel de radijzen schoon, bewaar enkele mooie radijsblaadjes en snij de radijzen in dunne plakjes. Hussel de gekookte boontjes en radijzen met een scheutje olijfolie en kruid ze lichtjes met peper en zout.

Haal het vlees een half uur voor het bakken uit de koelkast. Kruid de steaks met peper en zout en bak ze in boter op hoog vuur, ongeveer 3 minuten per kant. Leg het vlees op een bord, dek het af met aluminiumfolie en laat het zo’n 5 minuten rusten.

Blus de pan met de rodewijnazijn en de bouillon. Breng de saus aan de kook en laat hem voor de helft inkoken. Roer er de honing, de blaadjes van de lavendelstengels en enkele verse lavendelbloempjes onder en laat hem nog 2 minuten doorkoken. Proef hem en kruid hem eventueel bij met peper en zout. Giet de saus door een zeef. Giet hem weer in de pan, leg er de steaks in en laat ze nog 1 minuut opwarmen.

Verdeel de boontjes, de radijzen en wat radijsblad over de borden. Snij de steaks in plakjes en drapeer ze naast de groenten. Giet er de saus over en werk eventueel af met verse lavendelbloempjes.

4. Wentelteefjes in lavendelmelk met sinaasappelsaus en geroosterde druiven

4 pers. • 35 min.

300 g blauwe druiven • 5 el rietsuiker • 300 ml sinaasappelsap • 2 el suiker • 200 ml volle melk • 1 tl vanille-extract • 1 tl gedroogde lavendelbloempjes • 2 eieren • 12 sneetjes toastbrood • boter

Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg de druiven in een ovenschaal, druppel er 1 eetlepel gesmolten boter over en bestrooi ze met 2 eetlepels rietsuiker. Zet ze 10 minuten in de oven.

Laat het sinaasappelsap met de overige rietsuiker voor de helft inkoken tot een siroop.

Breng de melk met de overige suiker, het vanille-extract en de lavendel tegen het kookpunt aan. Zet het vuur uit en laat de melk 5 minuten rusten. Giet hem dan door een zeef en laat hem afkoelen. Kluts er vervolgens de eieren onder.

Wentel het brood door de lavendelmelk en bak het in boter langs beide kanten goudbruin. Serveer de wentelteefjes met de geroosterde druiven en de sinaasappelsaus.

recepten met lavendel

5. Citroen-lavendelmadeleines

4 pers. • 30 min.

• 80 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven • 1/2 tl bakpoeder • 70 g fijne suiker • 1 tl gedroogde lavendelbloempjes + extra om af te werken • 2 eieren • 80 g gesmolten boter • 2 tl citroensap • zeste van 1 biocitroen • 100 g witte chocolade

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een madeleine­bakvorm en bestuif het met bloem. Klop alle ingrediënten, behalve de chocolade tot een glad beslag.

Verdeel het beslag over de madeleinevormpjes. Vul ze slechts voor de helft met het beslag. Bak de madeleines in 8 à 10 minuten goudbruin. Laat ze vervolgens afkoelen in de vorm.

Smelt de witte chocolade au bain-marie of in de microgolf. Dip de madeleines in de chocolade en leg ze op een vel bakpapier. Strooi er nog enkele lavendelbloempjes over en laat ze uitharden op een rooster.

Meer recepten

Door Sonja Peeters. Beeld: Wout Hendrickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content