Smashburgers: 6 x high-end fastfood in Antwerpen om dit weekend te proberen
Na de haute dog, loaded fries en Koreaanse kip, staat er alweer een nieuwe fastfoodtrend op het menu. Sappige smashburgers met een platgeslagen – oftewel ‘smashed’ – stuk rundsvlees, veel kaas en ui zijn waar wij nu graag onze honger mee stillen. Zes high-end fastfoodzaken in Antwerpen waar je daarvoor kunt aanschuiven.
1. Le Boys
Sinds kort heeft Antwerpen er weer een nieuwe hotspot bij, en wat voor één: met Le Boys opende Beka Gogeshvili niet alleen een trendy smashburgerrestaurant, maar meteen ook een eventlocatie waar hij dj’s, muzikanten en artiesten uit andere disciplines vrij letterlijk met elkaar ‘in de mix’ wil laten gaan. Het doel? Een bruisende nieuwe hub creëren waar straatcultuur, fine dining en het blitse Antwerpse nachtleven naadloos in elkaar overlopen. Dat je de smashburgers bij Le Boys niet zomaar streetfood kunt noemen, wordt duidelijk van zodra je je tanden in één van de smeuïge en perfect uitgebalanceerde exemplaren zet. Getest en goedgekeurd door team Feeling tijdens onze meest recente modeshoot in ’t Stad.

Signature smashburger van de stek is de Hotboy: een double patty met pepper jack cheese, jalapeños, krokante uitjes en een huisgemaakte Le Boys-chipotle mayo. Tip voor wie meestal niet veel tijd heeft om te blijven hangen: bij de compactere vestiging van de zaak op het Zuid zetten ze in op take-out.
Suikerrui 30 en Verschansingstraat 3.
2. Plump Antwerp
Met niet één, maar twee vestigingen in de Antwerpse Kronenburgstraat vond conceptrestaurant Plump Antwerp plek in één van meest trendy buurten van de stad. Met naaste buren als bakkerij Funk, Eat Dust en Spiridon, heeft dat laatste weinig verdere uitleg nodig. Op het menu bij Plump niet alleen smashburgers en luxefastfood, maar ook een meer verfijnde keuken met kleine deelgerechtjes voor wie iets anders wil. Terwijl bij Plump een donker interieur en het occasionele neonlicht in tubevorm zorgen voor een intieme grootstedelijke vibe, gaat het er bij Garage nog net iets gezapiger aan toe. Wat beide plekken met elkaar gemeen hebben? Een bruisende atmosfeer en een open mindset die van nieuwe mensen ontmoeten een eitje maakt.

Kronenburgstraat 17 en Kronenburgstraat 94B (Plump Garage).
3. Tap Out
Burgerrestaurant Tap Out begon zijn carrière tijdens de coronapandemie oorspronkelijk als een tijdelijke pop-up in het pand van Osaka, één van de twee andere restaurants van de eigenaars achter het concept. Toen de keuken daar na een paar golven in lockdown zelf weer op volle toeren kon draaien, verdween Tap Out even van de radar om sinds begin dit jaar op te duiken als permanente stek in het historisch hart van Antwerpen. Terwijl Osaka en Camino, het derde restaurant van de uitbaters, zich focussen op de Aziatische keuken, gaat Tap Out voluit voor de betere fastfood.

Zowel qua interieur als wat het menu betreft, trekken ze de minimalistische kaart: met een klassieke burger, een Royal, een vegetarische burger met aubergine, een kipburger en een Butter burger heb je keuze uit vijf gerechten. Met niet één, maar twee stukken vlees, veel kaas, nog meer ui en een duidelijke botersmaak, is die laatste de verdiende signature dish van de burgerhotspot.
Schermersstraat 15.
4. Jimmyz
Voordat de chef-koks achter take-outrestaurant Jimmyz zich aan een vaste stek waagden, serveerden ze al een aantal seizoenen lang smashburgers op festivals, feestjes en evenementen allerhande. Daardoor heeft hun recept zich naar eigen zeggen gradueel kunnen perfectioneren. Het vlees van de burgers wordt door Jules Koninckx, die ook bekend is van vleesrestaurants Maven en Ninja, grof gemalen zodat er nog wat beet aan is. Daarna worden de burgers ‘gesmashed’, oftewel: met behulp van een aluminium hulpstuk platgedrukt terwijl ze op de gril liggen.

De burgerbun werd zorgvuldig samengesteld door Louis Delafaille, bekend van de familiebakkerij onder dezelfde naam. Het is een sandwich-briochedeeg geworden dat lichtzoet en boterig is van smaak. De grootste troef van hun broodjes: dat die zich daardoor niet zomaar laten aantasten door het sap van tomaat, saus en burger.
Groendalstraat 5 en Melkmarkt 6.
5. Rambo
Sinds kort kun je behalve in Brussel ook in Antwerpen een bezoekje brengen aan WOLF, een foodmarkt waar verschillende on-trend restaurants en luxefastoodzaken onderdak vinden. Een van de standjes wordt ingenomen door Rambo: een smashburgerrestaurant waarvan de roots ook al in onze hoofdstad liggen. Als we de bookmakers mogen geloven zou Rambo zelfs de allereerste smashburgers van ons land geserveerd hebben. En – zo propageren de eigenaars zelf – de eersten zullen de besten zijn.

Bij Rambo ligt de focus op de essentie: sappige smashburgers van Black Angus-vlees. Die worden geserveerd in een glanzende aardappelbun en zijn rijkelijk belegd met een smeuïge en gesmolten plak kaas, augurken, ui, ketchup en mosterd. Goed voor een stukje Amerika in Antwerpen.
Felix Pakhuis, Godefriduskaai 30.
6. Beastie Smash
Bij Beastie Smash is de invloed van de Amerikaanse diner-cultuur niet ver te zoeken. Naast een rock-’n-rollinterieur vol retrotinten en een echte jukebox vind je er ook dienbladen met ruitjespapier en vluchtig ingepakte burgers. Bovenop gewone smashburgers staan er bij Beastie ook vegan opties op de kaart.

Breydelstraat 29.
Meer eten en drinken:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier