10 x eenvoudige tips om het duurzamer te doen in de keuken

Je wilt graag het klimaat redden? Zelfs kleine inspanningen kunnen veel resultaat opleveren. Neem nu de keuken bijvoorbeeld: dankzij deze tips verklein je jouw ecologische voetafdruk.

1. Gebruik je deksels tijdens het koken

Wist je dat je veel minder energie verbruikt als je tijdens het koken de deksels op je potten en pannen gebruikt? Gemakkelijk trucje om minder energie te verbruiken. Gebruik één pan voor meerdere bereidingen en gebruik het kookvocht telkens om een sausje van te maken of om iets anders in te bereiden.

2. Eet vaker vegetarisch en veganistisch

Wist je dat er voor de productie van 1 kilo rood vlees ongeveer 100.000 liter water nodig is? Zet daarom vaker vegetarische maaltijden op het menu. Maar daarnaast is ook zuivel nefaster voor het milieu dan plantaardige voeding. Vervang je melk, kaas en andere zuivelproducten door plantaardige alternatieven.

3. Koop lokaal en seizoensgebonden

Groenten en fruit koop je volgens de seizoenen (dan zijn ze trouwens ook goedkoper), en zoveel mogelijk lokaal. Je ingrediënten hoeven geen lange weg af te leggen. Bekijk daarom zeker de verpakking. Wist je bijvoorbeeld dat eitjes perfect van hier kunnen komen, maar vaak uit pakweg Polen geïmporteerd worden? De verpakking goed controleren is de boodschap.

4. Vermijd het gebruik van plastic zakjes

Gebruik liever herbruikbare opbergdozen om spullen in te verzamelen. Let ook op tijdens het boodschappen doen: je kunt vaak heel wat plastic vermijden door bijvoorbeeld geen voorverpakt fruit te kopen, maar je eigen herbruikbare zakjes te gebruiken.

5. Koop keukengerief in de kringwinkel

Ook zo verzot op een mooi nieuw servies, een leuke schaal om die ovenschotel in te serveren of kopjes om je koffie gasten te schenken? Wij ook! Wil je echter vaak afwisselen, vergeet dan ook niet eens in de kringwinkel te passeren. Vintage servies, een mooi stoffen tafellaken of ijscoupes recht uit de eighties? Yes please! Gooi servies dat je niet meer gebruikt nooit weg, maar schenk het aan de Kringwinkel of een goed doel.

6. Kook slim en gebruik je product volledig

Het pastawater dat je afgiet, is de perfecte basis voor een saus. Het vocht dat in je pakje mozzarella of burratta zit, zorgt ook voor extra binding en een lekkere smaak. Het sap van kikkererwten? Dat is een prima eiwitvervanger. Maak er eens een chocomousse mee. Er zijn zelfs recepten waarin je je koffiegruis kunt gebruiken. En van al die restjes groenten maak je een heerlijke bouillon. Wees creatief!

7. Gebruik verse kruiden uit de tuin

Met een moestuin sla je twee vliegen in één klap: je kunt er naast kruiden en groenten ook bij- en vlindervriendelijke struikjes planten. En je geniet in de keuken van lekkers uit eigen tuin. Verse rozemarijn op je krieltjes, een thee van verse munt of basilicum in je pasta... Veel milieuvriendelijker als je ze niet in potjes uit de winkel moet halen. Graag dieren houden in de tuin? Kies dan voor enkele kippen. Je kunt je voedingsafval aan je kippen voederen en je eitjes komen lekker vers uit het hok.

8. Gebruik een klassiek koffiezetapparaat

Met een klassiek koffiezetapparaat creëer je heel wat minder afval dan met een machine waarin je cups steekt. Bovendien is de koffiegruis een prima natuurlijke meststof voor je moestuin.

9. Gebruik de app To Good To Go

De app To Good To Go wil de afvalberg verkleinen door lokale restaurants en bedrijven de kans te bieden om hun niet verkochte voorraad voor een prikje van de hand te doen. In de app kun je zien welke bedrijven of restaurants in de buurt nog aanbiedingen hebben. Er zijn alleen maar voordelen: je helpt mee de afvalberg te verkleinen, je wordt verrast met gerechten of ingrediënten die je misschien anders nooit neemt en het is heel lief voor je portemonnee.

10. Denk bewust na over je keukenspullen

Kies voor herbruikbare doekjes in plaats van keukenrol, vraag je af of je die extra keukenrobot wel nodig hebt en kies zo weinig mogelijk voor plastic. Je plasticfolie kun je perfect vervangen door een glazen bokaal waarin je eten bewaart of een bijenwasfolie, je mayonaise maak je zelf of koop je niet uit een plastic fles en in de winkel vermijd je zoveel mogelijk plastic verpakkingen.

Meer #consubeteren:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content