10 x heel eenvoudige ecologische tips om thuis toe te passen

We willen allemaal onze ecologische voetafdruk verkleinen, maar eerlijk is eerlijk: we boeten liever niet in op levensstijl. Gelukkig kun je héél kleine dingen doen, die een grote impact hebben. Wij verzamelden enkele tips.

1. Vraag al je facturen elektronisch

Krijg jij je loonbrief en facturen nog op papier? Met enkele mailtjes is dat opgelost. Je hoeft geen fardes vol administratie meer bij te houden en bespaart een hoop papier. Bovendien wordt er nog eens energie bespaard omdat ze niet per post bezorgd hoeven te worden. Andere manieren om papier te besparen: print je mails niet onnodig af, vervang je keukenpapier door herbruikbare doeken en kleef een sticker op je brievenbus om geen reclamedrukwerk meer te ontvangen.

2. Stel je thermostaat in

Begin alvast met je verwarming één graad lager te zetten: scheelt amper in gevoelstemperatuur, maar is beter voor het milieu en met de huidige energieprijzen een voordeel voor je portemonnee. De ideale temperatuur zit ergens tussen 18 en 21°C. Stel hem in voor de momenten dat jij thuis bent, kies voor de momenten dat je niet thuis bent voor een lage temperatuur. Meer tips om minder gas te verbruiken: neem vaker een douche in plaats van een bad, breng radiatorfolie aan en gebruik tochtstrips voor kieren en naden.

3. Gebruik lagere temperaturen voor je wasmachine

Zorg dat je wasmachine volledig vol is voor je hem laat draaien, en was vaker op lage temperaturen. Probeer daarnaast zo weinig mogelijk je droogkast te gebruiken. Je zult veel geld besparen en het milieu zal je dankbaar zijn. Meer tips om je was duurzamer te doen: was minder vaak: je kunt je kleren buiten laten uitwaaien en gebruik een ecologisch wasmiddel.

4. Eet minder vlees

De ultieme truc om je ecologische voetafdruk te verkleinen in de keuken? Zorgen dat je niets moet weggooien. Boodschappenlijstjes en een planning zijn een must. Daarnaast doe je er goed aan om minder vlees te eten. Zet eens wat vaker een vegetarisch of veganistisch gerecht op het menu. Meer tips om energie te besparen in de keuken: gebruik een deksel op je pan en laat eten altijd eerst afkoelen vooraleer je het in de koelkast plaatst.

5. Vervang dierlijke producten door plantaardige alternatieven

Van kaas tot boter of zelfs vlees... Er is tegenwoordig bijna altijd een plantaardig alternatief. Zo zijn de boters van The Flower Farm plantaardig en bevatten ze geen palmolie, en hebben zelfs grote merken als Boursin een heerlijk plantaardig alternatief. Heel eenvoudig, met een impact op het milieu. Meer tips om duurzamer te kiezen: ga naar een verpakkingsvrije winkel, kook zoveel mogelijk zelf en kies voor verpakking zonder of uit gerecycleerd plastic.

6. Consumeer minder

Denk beter na over de aankopen die je doet, koop vaker tweedehands en geef je spullen een tweede leven door ze te verkopen of doneren. Meer tips om bewuster aan te kopen: koop zoveel mogelijk lokaal, té goedkoop is vaak te goed om waar te zijn, kies voor duurzame producten.

7. Neem altijd een herbruikbare zak mee

Even eerlijk: hoeveel herbruikbare zakken heb jij in je auto, de kasten en andere plekken op je huis liggen? Maak er een gewoonte van om altijd minstens één herbruikbare zak in je handtas bij te hebben. In veel winkels krijg je bovendien wel nog een papieren zak, en die zijn eigenlijk helemaal niet nodig. Meer tips om duurzamer te shoppen: ga naar een verpakkingsvrije winkel, koop liever in bulk dan kleine verpakkingen en koop altijd seizoensfruit en -groenten.

8. Kies voor ledlampen

Vervang je lampen simpelweg door ledlampen: je bespaart op je energiefactuur en bent beter voor het milieu. Meer tips om energie te besparen: let er op dat je toestellen volledig uitschakelt als je ze niet gebruikt, dat je de laders van je laptop en gsm meteen uit het stopcontact trekt en dat je niet onnodig lichten laat branden in huis.

9. Bespaar op water

Dat kan op verschillende manieren: neem vaker een douche in plaats van een bad, vang regenwater op om planten water te geven of je auto te wassen en herbruik kookvocht van groenten of aardappelen om andere gerechten te bereiden.

10. Vervang je watjes door herbruikbare

Een van de eenvoudigste manieren is misschien wel door te investeren in herbruikbare wattenschijfjes om je make-up te verwijderen. Daarnaast zijn er nog wel trucjes in de badkamer om liever te zijn voor het milieu: gebruik een zeep, shampoo en conditioner in barvorm bijvoorbeeld.

Meer eco-tips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content