4 experts over diëten vandaag: “Intermittent fasting is een dieettrend van voorbijgaande aard”

Met diëten als onderwerp krijg je tegelijk heel wat hete hangijzers op je bord. Vier experts krijgen hier de pertinentste voorgeschoteld. De experts geven vandaag hun ongezoute mening over dieettrends als intermittent fasting en het ketodieet.

Vasten: ja of nee?

Sels: “Vandaag praat iedereen over proteïnen. Hiervoor waren koolhydraten de vijand. In de jaren negentig ging het alleen maar over vet. Zo zal elk nutriënt wel eens passeren.”

Van Laer: “Mensen blijven zoeken naar de heilige graal. Terwijl het vaak de basis is die niet juist zit.”

Sels: “Intermittent fasting spreekt aan omdat het gemakkelijk lijkt: je hoeft eigenlijk niets te doen, gewoon niet eten op bepaalde tijdstippen. Maar die tijdsdruk zet je eetpatroon onder druk. ‘Het is al 19.50 uur, en vanaf 20 uur mag ik niet meer eten, ik zal dus nog snel iets nemen!’”

Van Laer: “Je kunt beter focussen op drie hoofdmaaltijden. Zorg dat die voldoende voedzaam en verzadigend zijn en dat je die ook lekker vindt.”

Sels: “Als je niet ontbijt, heb je tegen de middag veel honger. Dan is de kans veel groter dat je in het bedrijfsrestaurant naar de pizzastand stapt, in plaats van naar de saladbar. Hetzelfde met die koolhydraten. Mensen laten de aardappels staan en eten enkel wat vis en groentjes als avondmaal. Of ze vervangen spaghetti door courgetteslierten, want pasta is ‘niet goed’. Vervolgens eten ze de hele avond kleinigheden, omdat ze niet verzadigd zijn. Het is veel beter om de richtlijn te volgen: een kwart van je bord moet bestaan uit koolhydraten. Maak eens spaghetti met de helft courgetteslierten en de helft pasta. Je hebt je groenten binnen en je begint zonder honger aan de avond.”

Somers: “Bij periodiek vasten leg je het vertrouwen in een externe factor: tijd. Je houdt geen rekening met je eigen factoren, zoals je slaappatroon, je mate van stress of beweging. Dat breekt vroeg of laat zuur op, met overeten of eetbuien tot gevolg.”

Sels: “Voor de duidelijkheid: de goede wetenschappelijke bevindingen over intermittend fasting zijn geen onzin. Alleen geven ze geen compleet beeld. Wij noemen dat ‘cherrypicking’: ga onder de kersenboom staan en kies er enkel de rijpste kersen uit. De rest laat je liggen.”

Meet the experts

Laurens De Meyer
Industrieel ingenieur in de voedingsindustrie, milieu- en gezondheidsadviseur van vicepremier Petra De Sutter (Groen), mede-initiatiefnemer van Dagen Zonder Vlees. Auteur van Wat (w)eten we? en Moet er nog vlees zijn?.

Michaël Sels
Hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Auteur van Lekker lang leven 1 en 2.

Tina Somers
Bachelor in de toegepaste psychologie, diëtiste, gecertificeerd intuïtief-etencounselor, medevoorzitter van de commissie Intuïtief Eten van de Vlaamse beroepsvereniging van diëtisten

Hella Van Laer
Voedingswetenschapper en diëtiste. Auteur van Dieet anders en Breek met hoe je eet.

Tekst: Evelien Roels.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content