4 experts over diëten vandaag: Is wat je eet belangrijker dan de verpakking waarin het komt?
Met diëten als onderwerp krijg je tegelijk heel wat hete hangijzers op je bord. Vier experts krijgen hier de pertinentste voorgeschoteld. Deze keer: hoort goede voeding niet alleen gezond, maar ook duurzaam te zijn?
Verpakking > inhoud?
Sels: “Als ik twaalf patiënten in een dag zie, trek ik tussendoor wel eens zo’n bakje mangoblokjes open. Is dat duurzaam? Nee, want dat is plastic afval. Maar voor mij is dat een manier om in alle drukte toch fruit te eten.”
De Meyer: “Het is goed dat we ons meer bewust zijn over verpakkingen en plastic. Maar wat je eet, is veel belangrijker dan hoe het verpakt is, of waarvan het komt. Met name de dierlijke producten hebben een enorme impact. Het is altijd beter om biefstuk te vervangen door plantaardige producten, ook al komen die van verder. Voor die biefstuk wordt trouwens ook heel wat veevoeder geïmporteerd.”
Sels: “Vandaag is 60 procent van onze proteïnen dierlijk en 40 procent plantaardig. Dat moet omgekeerd: 60 procent plantaardige eiwitten. De internationale en nationale aanbevelingen daarrond zijn gecombineerd tot ‘The Planetary Plate’ en dat vind ik een mooi model, ook omdat het wegblijft van de extremen. We hoeven niet allemaal vegetarisch te eten. Als je gehaktballen maakt, kun je bijvoorbeeld ook de helft van het gehakt vervangen door linzen. Dat is win-win: jij hebt meer goede stoffen binnen en je eet duurzaam.”
De Meyer: “Hier is werk aan de winkel voor het beleid. De VLAM-reclamespotjes van de overheid gaan nog heel vaak richting vlees en dierlijke producten. Toen wij onze eerste Dagen zonder Vlees-actie lanceerden, zette toenmalig minister van Landbouw Joke Schauvliege (cd&v) De Week van de Steak-friet op de agenda. Ook bedrijven moeten hierin veranderen. Ik zag onlangs reclame van HelloFresh: ‘Voor 1 euro extra krijg je een dubbele portie vlees’. In de supermarkt wordt vlees vaak als trekker gebruikt. ‘0,5 kilo gehakt voor slechts 5 euro’. Dat zou eruit moeten.”
Sels: “Een goede ontwikkeling is dat er nu, naast de nutriscore, ook de ecoscore en de NOVA-classificatie is. De nutriscore zegt iets over de voedzaamheid, de ecoscore over de impact en de duurzaamheid en de NOVA-classificatie over de graad van bewerking. Dat is een punt waar in de toekomst veel over gepraat zal worden. Alles wat bewerkt is, wordt tegenwoordig automatisch als ‘niet goed’ bestempeld, maar dat gaat te ver. Vers vruchtensap is ook bewerkt.”
Meet the experts
Laurens De Meyer
Industrieel ingenieur in de voedingsindustrie, milieu- en gezondheidsadviseur van vicepremier Petra De Sutter (Groen), mede-initiatiefnemer van Dagen Zonder Vlees. Auteur van Wat (w)eten we? en Moet er nog vlees zijn?.
Michaël Sels
Hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Auteur van Lekker lang leven 1 en 2.
Tina Somers
Bachelor in de toegepaste psychologie, diëtiste, gecertificeerd intuïtief-etencounselor, medevoorzitter van de commissie Intuïtief Eten van de Vlaamse beroepsvereniging van diëtisten
Hella Van Laer
Voedingswetenschapper en diëtiste. Auteur van Dieet anders en Breek met hoe je eet.
Tekst: Evelien Roels.
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier