8 perfecte snacks voor het slapengaan – waarvan je niet verdikt

We kennen het allemaal, dat hongergevoel ’s avonds. Vaak hou je zo lang vol met er niet aan toegeven dat je uiteindelijk toch eindigt met een zak chips, een stuk chocolade of een stapel boterhammen. Je hongergevoel negeren is dan ook géén goed idee: gelukkig zijn er ook snacks die de slaap bevorderen, lekker zijn én lief voor je lijn.

Voeding & nachtrust

Wat je eet, heeft invloed op je nachtrust. Eet daarom je laatste snack minstens een uur voor je gaat slapen en kies voor een niet al te zware snack. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen invloed hebben op hoe goed je inslaapt. Serotonine en melatonine zijn twee hormonen die invloed hebben op je nachtrust. Je vindt ze in verschillende voedingsmiddelen. Denk aan groenten als groene bladgroenten of uien, noten, en omega 3-vetzuren als avocado of vette vis. Te veel suikers vermijd je best voor je gaat slapen.

Magere Griekse yoghurt

Magere Griekse yoghurt

Magere Griekse yoghurt

Yoghurt bevat eiwitten en tryptofaan, een stof die de aanmaak van serotonine bevordert. Het is niet te zwaar, bevat ongeveer 100 calorieën voor een portie en is lekker. Toch liever iets extra? Combineer met vijgen – ook die bevatten tryptofaan – of met noten. Wil je graag chocolade? Kies dan voor pure chocolade, want ook die bevat tryptofaan.

Groenten met een gezonde dip

Groenten met een gezonde dip

Groenten met een gezonde dip

Onze favoriete snack voor elk moment van de dag? Dipjes met groenten. Een zelfgemaakte hummus, een dip op basis van bataat of een sausje op basis van Griekse Yoghurt... De mogelijkheden zijn eindeloos. Wist je dat butternut of andere pompoen bevorderend is voor je nachtrust? Bak je butternut op een bakplaat (op 200°C) in de oven, pureer en voeg een beetje olijfolie, zout, peper en eventueel andere kruiden naar smaak toe. Ook lekker om te mixen onder je hummus. Smakelijk!

Geroosterde kikkererwten

Geroosterde kikkererwten

Geroosterde kikkererwten

Zin in chips, maar geen zin in een vet- en suikerrijke snack? Geroosterde kikkererwten zijn minstens even lekker, bevatten minder calorieën en bevatten tryptofaan en vitamine B6. Ze bevorderen daarom de aanmaak van melatonine en zijn dus goed voor je nachtrust. Kruiden naar smaak, 40 minuten in een bakplaat op de oven bakken en smullen maar. (Bekijk hier het recept).

Pompoenpitbrood

Pompoenpitbrood

Pompoenpitbrood

Brood is niet het beste idee omdat het je bloedsuikerspiegel beïnvloedt en daarom invloed heeft op je nachtrust. Gelukkig zijn er lekkere en gezonde opties. Een van onze favorieten: het pompoenpitbrood uit ‘Keto in 15 minuten’ van Julie Van den Kerchove. Het bevat onder andere pompoenpitten en amandelmeel die beiden goed zijn voor je nachrust. Bovendien bevat een sneetje slechts 1010 calorieën. Beleg met een plakje kaas, hummus of ander lekkers. Hier ontdek je het recept. 

Een kom (champignon)soep

Een kom (champignon)soep

Een kom (champignon)soep

 Lekkere seizoensgroenten zijn de perfecte basis voor een soep en een gezonde avondsnack. Champignons bevatten vitamine D (goed tegen de herfstblues), vitamine B, seleen en kalium. Ze bevorderen de aanmaak van melatonine. Ook andere groentensoepen zijn een prima opties tegen de kleine honger ’s avonds. (Ontdek hier een aantal recepten.)

Hartige pannenkoekjes

Hartige pannenkoekjes

Hartige pannenkoekjes

Deze pannenkoeken zijn niet enkel lekker, dankzij de spinazie en courgette erin, maakt je lichaam serotonine en melatonine aan. Dit recept is gecombineerd met een lentesalade, maar de pannenkoekjes zijn ook lekker met herfstgroenten. (Ontdek hier het recept.) 

Gezonde brownietaart

Gezonde brownietaart

Gezonde brownietaart

Zin in zoet? Kies dan voor een gezond dessert. Deze brownietaart is gemaakt op basis van avocado en havermout en bevat natuurlijke suikers. Lief voor je lijn, maar ook voor je nachtrust dankzij de verschillende gezonde ingrediënten.

Handvol noten

Handvol noten

Handvol noten

Hou je het graag eenvoudig? Een handjevol noten is de perfecte snack voor het slapengaan. Het zit boordevol gezonde vetten en omega 3. Bovendien ligt het niet zwaar op je maag.

Meer tips voor wie graag gezond eet:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content