Zit je weer helemaal in de dagelijkse sleur en ben je daardoor terug aan het stressen? Grote kans dat je lichaam te veel cortisol aanmaakt, een stresshormoon dat invloed heeft op heel wat belangrijke processen in je lichaam. Mogelijke gevolgen: huidproblemen, een onregelmatige menstruatie of een buikje dat maar niet wilt verdwijnen. Tijd om je stressniveau aan te pakken.

 

Cortisol

Het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt door je bijnieren wanneer je stress hebt. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel, waardoor er glucose vrijkomt in je bloed. Die moet er voor zorgen dat je voldoende energie hebt om een zwaardere inspanning te leveren. Het levert dus de nodige energie die je lichaam in stresssituaties nodig heeft. Maar daar knelt dus het schoentje: langdurige stress zorgt voor te veel aanmaak van cortisol. En dat kan gevaarlijke gevolgen hebben. Je kunt er huidproblemen en een onregelmatige menstruatie door krijgen, het tast je immuunysteem aan en je kunt er flink wat gewicht door bijkomen. Daarnaast speelt de aanmaak van cortisol een belangrijke rol bij je humeur, nachtrust, seksleven en spijsverteringsstelsel. Volgens sommige onderzoeken zou bonvendien het risico op hart- en vaatziekten en kanker toenemen. Hoog tijd dus om even tot rust te komen.

Signalen dat je te veel stress hebt & te veel cortisol aanmaakt:

  • Je voelt je vaak onrustig
  • Je hebt een buikje
  • Je slaapt slecht
  • Je hebt regelmatig last van een opgezette buik en van je darmen (buikloop, obstipatie…)
  • Je bent vaak somber
  • Je hebt een onregelmatige cyclus
  • Je hebt huidproblemen waarvoor je niet meteen een oorzaak kent
  • Je bent vaak ziek

Herken je de signalen, dan is het tijd om even gast terug te nemen. Dat kan dankzij deze tips.

1. Slaap goed

Om fit en gezond door het leven te gaan, én je hormonen in balans te houden, is het écht essentieel voldoende te slapen. Al is vooral ook de kwaliteit van je slaap belangrijk. Drink geen alcohol, koffie of andere cafeïnerijke dranken voor het slapen gaan. Vermijd minstens een half uur voor je gaat slapen, blauw licht én zorg voor regelmaat: sta iedere dag op hetzelfde uur en ga op een vast tijdstip slapen. Probeer bovendien even te ontspannen voor je gaat slapen, op die manier lig je geen uren te piekeren. Lukt het je nog niet om de slaap te vatten of word je regelmatig wakker, bespreek dan eens met je huisarts welke stappen je best onderneemt. Een afspraak bij de slaapkliniek brengt misschien raad.

2. Ontspan

Belangrijke deadlines, een interessant sociaal leven, voldoende sport en cultuur… We hebben het druk. Bovendien krijg je de hele dag te maken met stressituaties: die veeleisende baas, uren file of ruzie met je man… Ze zorgen dat je cortisolgehalte de hoogte in schiet. Daarom is het belangrijk regelmatig even te ontspannen. Omdat je zoveel hooi op je vork hebt, dreigt het er wel eens niet van te komen. Zet het daarom in je agenda en zoek een manier die voor jou werkt: misschien word je helemaal rustig van een goed boek, een romantische wandeling met je partner of dat uurtje pilates per week. Probeer ook eens meditatie of ademhalingstechnieken, dankzij kleine trucjes kun je zelfs in de meest stressvolle situatie even tot rust komen.

3. Beweeg meer op de juiste manier

Sporten kan je cortisolwaarden verminderen, maar je moet het wel op de juiste manier doen. Zo maak je meer cortisol aan als je te intensief sport. Kies voor bewegingsvormen die je echt liggen en waar je blij van wordt. Haat je lopen, laat het dan voor wat het is. Probeer wandelen, yoga of een sessie zumba. Wel belangrijk: zie het niet als een verplichting, maar als een momentje voor jezelf. Trainen voor een marathon of jezelf uitdagen kan leuk zijn, maar zorg vooral dat het geen extra bron van stress wordt.

4. Eet gezond

Gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor een slanke taille, het is voornamelijk belangrijk voor een goede gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Bovendien kan een verkeerd voedingspatroon je hormoonbalans sterk verstoren. Gezonde voeding herstelt die balans net. Kies voor zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten, eet voldoende vezels, zet veel fruit en groenten op het menu en vermijd suikers en snelle koolhydraten. Vul aan met gezonde vetten. Heb je last van huidproblemen? Lees hier dan nog eens hoe je volgens Sandra Bekkari je huid terug gezond en mooi eet.

5. Gebruik essentiële olie

Geuren kunnen je tot rust brengen en hebben een belangrijke invloed op je hormonen. Essentiële oliën van onder andere mirre, bergamot en lavendel ondersteunen een goede nachtrust en spijsvertering. Bovendien zouden ze helpen je hormonen terug in balans te brengen. Gebruik ze gerust om je huis een lekker geurtje te geven. Maar voeg ze ook toe aan je beautyoutine: een lekkere badolie, jezelf insmeren met een body oil of ruik zelfs gewoon even aan het flesje. Je komt meteen tot rust. Wist je trouwens dat essentiële olie je ook kan helpen wanneer je een sugar craving hebt? Ruik op een moment dat je zin hebt om iets in je mond te stoppen, even aan een flesje olie met een pepermuntgeurtje. Het is veel gemakkelijker om neen te zeggen tegen dat goestinkje.

3 x boeken die je helpen ontspannen

Weg van het piekeren – Filip Raes

Piekeren kan je zot maken. Volledig uit je leven bannen, kan niet. Maar je kunt wel veranderen hoe je ermee omgaat.

Weg van het piekeren, actie als remedie – Filip Raes – Lannoo Campus – € 22,50

Voel je beter – Willem van der Brend

Veel mensen weten niet goed wat doen als ze mentaal overbelast zijn. Psychiater Willem van der Bend geeft in dit boekje tips die je gemakkelijk kunt inzetten in je dagelijks leven.

Voel je beter – Willem Van Der Brend – Kosmos Uitgevers – € 20,99

Rust vinden in een wereld die maar doordraait – Magnus Fridh

Volgens Magnus moet je bewust stiltemomenten inbouwen om stressklachten tegen te gaan. In dit boekje legt hij uit hoe je dat elke dag kunt doen.

Rust vinden in een wereld die maar doordraait – Magnus Fridh – Kosmos Uitgevers – €15

Meer tips tegen stress:

(Openingsbeeld: Sézane)