Is dit het geheim van een lang en gelukkig leven?

Okinawa, een eiland in Japan, is een van de blauwe zones, een gebied waar mensen gemiddeld ouder worden. Het staat zelfs op nummer 1, vooral vrouwen leven langer en zonder ziekten. En daar kunnen we veel van leren, zo eten ze vooral groenten en tofu, eten ze uit kleine borden en streven ze de ikigai-filosofie na. Ook het concept moai is erg belangrijk voor hun. Maar wat wilt het nu eigenlijk allemaal zeggen. En vooral: hoe leiden we zelf een langer, gezonder en gelukkiger leven?

1. Ikigai

Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai, een raison d’être of bestaansreden dus. Het is verborgen in ons binnenste en vergt een geduldige verkenning om tot het diepste van ons wezen door te dringen en het te vinden. Volgens de inwoners van Okinawa vormt het de reden waarom we opstaan ’s morgens. En grote passie hebben zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven. Op Okinawa wordt er niet met pensioen gegaan, de inwoners blijven hun passie uitvoeren tot ze het echt niet meer kunnen. Het is een kwestie van de balans vinden tussen je passies en talenten, wat de wereld nodig heeft en waar men bereid is voor te betalen. Om je ikigai te ontdekken is het dus belangrijk te ontdekken wat je passie is om dan een medium te zoeken waarmee je je kunt uitleven in je passie. Steve Jobs is er het perfecte voorbeeld van, hij was gepassioneerd door technologie en kon zich helemaal uitleven in computers.

 

Image result for ikigai nederlands

 

 

2. Het 80%-geheim

Hara Hachi nu is een populair gezegde op Okinawa, het is een oude wijsheid die je afraadt jezelf vol te proppen. De regel stelt dat je moet eten tot je maag ongeveer voor 80% gevuld is. Laat dus het toetje weg of verklein je porties.

3. Moai

Het is een traditie op Okinawa om sterke banden te smeden binnen de lokale gemeenschappen. Een moai is een informele groep personen met gemeenschappelijke interesses die elkaar helpen. Voor velen wordt hun moai de onderlinge steun een van hun ikigais. De leden van een moai moeten maandelijks een vastgesteld bedrag betalen. Deze ‘contributie’ geeft hun toegang tot vergaderingen, maaltijden, partijen go en shogi (Japans schaken) en elke andere hobby die ze delen. Daarnaast krijgen leden als de kas oploopt volgens een roulatiesysteem een vastgesteld bedrag uitgekeerd, zie het als een vorm van sparen. Deel uitmaken van een moai draagt bij aan de stabiliteit op emotioneel en financieel gebied. Als een groepslid in financiële problemen raakt, kan de ‘uitbetaling’ van het spaargeld worden vervroegd. Het gevoel ergens bij te horen en elkaar te steunen verleent zekerheid en draagt bij aan een hogere levensverwachting. Lees hier nog eens welke 3 types vriendinnen iedere vrouw nodig heeft.

4. Stress is de vermeende moordenaar van een lange levensduur

Veel mensen lijken ouder dan ze zijn. Uit onderzoek naar de oorzaken van deze vroegtijdige veroudering is gebleken dat stress veel mee te maken heeft, want in tijden van crisis slijt het lichaam sneller. Om stress te verlichten zijn er enkele Japanse hulpmiddelen:

 • Ga langer dan gebruikelijk in bad en luister naar muziek terwijl je tot rust komt. Koop badzout dat spierontspannend werkt.
 • Houd je bureau, huis, slaapkamer en alles om je heen schoon en netjes. Voel je je gestresst, dan is het wellicht belangrijk om eerst je omgeving op orde te brengen.
 • Doe rek- en strekoefeningen en haal diep adem.
 • Zorg voor een uitgebalanceerde voeding.
 • Geef jezelf een hoofdmassage waarbij je druk uitoefent met de vingers.
 • Mediteer, het maakt niet uit welke vorm je kiest. Een groepssesie is een goed idee als je alleen sneller opgeeft.

Daarnaast is beweging erg belangrijk. Heb je een zittende job, probeer dan zoveel mogelijk te stappen. (Hier lees je enkele tips.)

5. Je huid is heilig

Je huid weerspiegelt je ouderdom. Japan is niet verwonderlijk een van de landen waar huidkanker het minst voorkomt. Ze willen hun huid ook zo blank mogelijk houden en mijden de zon, in de zomer zie je ze vaak met een parasol en zelfs lange handschoenen. Daarnaast zijn er nog enkele andere tips voor een jeugdige huid:

 • Gebruik een zonnebrandmiddel.
 • Drink dagelijks een paar liter water, zodat de huid voldoende gehydrateerd wordt.
 • Vermijd erg zoute en scherpe levensmiddelen, ze drogen de huid uit.
 • Frons niet telkens je voorhoofd door je wenkbrauwen samen te trekken of je neus te rimpelen. Chronish bozige personen bekopen dat met een eerdere veroudering.
 • Was je huid met zuiver water, zeker voor je naar bed gaat.
 • Zorg voor voldoende slaap.

6. Slaap écht voldoende

Niet alleen voor je huid is die nachtrust belangrijk. Het is essentieel voor je gezondheid, er wordt dan ook erg veel aandacht aan geschonken. Lees hier nog eens enkele tips om beter te slapen.

7. Zorg dat je in je flow komt

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat onze notie van tijd verdwijnt als we opgaan in een activiteit waarvan we genieten. De onderzoeker Mihaly Csikszentmihalyi deed er onderzoek naar en noemt het ‘flow‘. Je bent zo geconctreerd op een taak dat je je door niets of niemand laat afleiden. Er heerst orde in ons bewustzijn. Er is geen gouden sleutel om in de flow te raken. Maar volgens onderzoeker Owen Schaffer moet aan deze voorwaarden voldaan worden:

 • Weten wat je moet doen.
 • Weten hoe je het moet doen.
 • Weten hoe goed je het doet.
 • Weten waar je heen moet (als er navigatie aan te pas komt)
 • Het moet een grote uitdaging voor je vormen.
 • En een grote kundigheid van je vereisen.
 • Je moet vrij zijn van afleiding.

Daarnaast is het belangrijk om duidelijke doelen te kiezen en je te concentreren op één taak tegelijk. Hier lees je nog eens waarom multitasken nooit een goed idee is.

8. Het geheim van het eten

Allemaal mooi, maar uiteraard speelt ook de voeding een cruciale rol in de hoge levensverwachting. Er zijn beduidend minder kanker en hart- en vaatziekten op Okinawa. Uit onderzoek blijkt dat dit de hoofdideeën zijn van het voedingspatroon:

 • De lokale bevolking eet zeer gevarieerd, voornamelijk op plantaardige basis. Variatie is een bijzonder belangrijk punt. Uit het onderzoek onder de eeuwelingen op Okinawa bleek dat ze 206 verschillende levensmiddelen, kruiden inbegrepen, op regelmatige basis nuttigden. Dagelijks namen de honderdjarigen gemiddeld 18 verschillende voedingsmiddelen tot zich, het staat in schraal contrast met onze armzalige fastfood-cultuur.
 • Ze eten minstens 5 groente- en fruitgerechten per dag. En maar liefst 7 verschillende soorten. De verscheidenheid aan kleur is belangrijk. Groenten, aardappelen, peulvruchten en sojaproducten als tofu vormen het hoofdbestanddeel van het eten op Okinawa. Ongeveer 30% van de dagelijkse calorie-inname komt van groenten.
 • Granen vormen de basis van het dieet. Ze eten dagelijks witte rijst en vullen aan, zoals het uitkomt, met soba (boekweitnoedels) of udon (tarwenoedels), de twee voornaamste pastasoorten.
 • Suiker in de pure vorm wordt amper gegeten, en doen ze het wel dan is het rietsuiker.
 • Ze eten gemiddeld drie keer per week vis, varkensvlees eten ze 1 à 2 keer per week.
 • Ze krijgen dagelijks zo’n 1.785 calorieën binnen.
 • Ze drinken veel sanpincha-thee oftewel groene thee met jasmijnbloemen.

Image result for ikigai boek

Wil je meer weten over Ikigai? Lees dan Ikigai.

 

 

 

Meer tips voor een gelukkig leven:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content