Slaap jij voldoende, maar voel je je toch nog vermoeid? Het kan ook andere redenen hebben. Deze 9 factoren lokken vermoeidheid uit.

1. Je drinkt te weinig

Een groot deel van ons lichaam bestaat uit water. Drink je te weinig, dan vermindert je bloedvolume en wordt je bloed dikker. Dat zorgt dan weer dat je hart minder efficiënt pompt en dat de snelheid waarmee zuurstof en voedingsstoffen je spieren en organen bereiken, vertraagt. Resultaat: je voelt je moe.

2. Je neemt een slaapmutsje

Een borreltje om beter in te dutten? Vergeet het! Je wordt misschien loom en valt gemakkelijk in slaap als je een beetje drinkt, maar onderzoeken tonen aan dat je slaapkwaliteit veel slechter is.

3. Je sport niet (voldoende)

Geen zin in fitness of Zumba vanavond? Misschien toch maar doen. Lichaamsbeweging verhoogt je conditie, doet je gelukkiger voelen en zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen naar je weefsels gaan. En dat is goed voor je energieniveau. Geen zin in sport? Maak dan een gezellige wandeling.

4. Je zegt altijd ja

Je kunt een ander pas écht gelukkig maken als je zelf gelukkig bent. Durf gerust aan jezelf te denken en nee te zeggen tegen dat feestje waar je geen zin in hebt.

5. Je drinkt te veel koffie

Hoewel een kopje koffie energie geeft, maakt een overdosis cafeïne net moe. Je energieniveau raakt verstoord en je krijgt dipjes. Koffieverslaafd? Langzaam je cafeïneverbruik afbouwen is de boodschap.

6. Je bent verslaafd aan je smartphone

Te veel met je smartphone bezig zijn is niet gezond. Enerzijds vreet het energie om telkens je werkmails te checken en te whatsappen, anderzijds word je echt niet energieker van jezelf vergelijken met mensen op Instagram of Facebook. Voor je gaat slapen, leg je zeker je smartphone aan de kant: het blauwe licht maakt dat je moeilijker inslaapt.

7. Je eet te veel troep

Te veel verwerkt voedsel is niet alleen slecht voor je lijn, je wordt er ook erg moe van. Je hoeft helemaal geen streng dieet te volgen, maar bewust gezonde keuzes maken is belangrijk. Eet je te veel koolhydraten, dan daalt je energiepeil. (Lees hier meer)

8. Je hebt een rommelig bureau

Een rommelig bureau put je mentaal uit. Je verwerkt bovendien minder gemakkelijk informatie en kunt niet goed focussen. Werk je (soms) nog thuis? Dan is het extra belangrijk om na je werkdag je home office op te ruimen en je lichaam zo duidelijk te maken dat het nu tijd is voor ontspanning.

9. Iets anders?

Vermoeidheid kan ook wijzen op andere dingen. Misschien heb je wel een ijzertekort? Of misschien liggen een burn-out of depressie op de loer. Maar langdurige vermoeidheid kunnen ook andere oorzaken hebben. Ben jij lang vermoeid? Ga dan zeker langs bij je huisdokter.

Meer tips tegen vermoeidheid:

Openingsbeeld: Sézane