Geraak jij maar niet van die extra kilo’s af? De kans is groot dat je te veel stress hebt. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat er een verband is tussen langdurige stress en overgewicht.

Aan het onderzoek namen 2527 Britse vrouwen en mannen deel, allen 54 jaar of ouder. En wat bleek? Mensen bij wie een hoog gehalte cortisol (een hormoon dat gelinkt wordt aan stress) werd ontdekt, hadden een bredere taille. Daarnaast hadden ze een hoger BMI. De groep die aangaf weinig tot geen stress te ervaren, woog opvallend minder dan de groep die wel stress ervoer. Bij de deelnemers met obesitas was het cortisolgehalte het hoogst.

Hoe komt dat eigenlijk? Er zijn twee oorzaken voor de relatie tussen stress en overgewicht. Ten eerste is het een oerreactie van je lichaam. Als je chronische stress ervaart, besluit je lichaam je voedsel niet te verbranden, maar op te slaan als vet. Door je stressreactie denkt je lichaam dat er zware tijden aankomen en dat je het opgeslagen vet nog goed kunt gebruiken. Maar ook emo-eten speelt een belangrijke rol. Als je veel stress hebt, ben je sneller geneigd jezelf te belonen met zoete of vette dingen.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina
SOURCE: libelle.nl