Home Gezond Daarom beïnvloedt je persoonlijkheid je nachtrust

Daarom beïnvloedt je persoonlijkheid je nachtrust

Daarom beïnvloedt je persoonlijkheid je nachtrust

Geen goede slaper? Piekeren en stress zijn gekende oorzaken, maar ook je dromen en je persoonlijkheid hebben een invloed op je slaapgedrag. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Lig jij vaak te piekeren? Lees hier hoe je er mee stopt. 

In het onderzoek wordt er een onderscheid gemaakt tussen extraverte mensen – die hun aandacht naar de buitenwereld richten en luid of uitgesproken zijn – en introverte mensen – die stiller zijn en meer naar binnen gericht zijn. Zo’n 1.000 Amerikanen namen deel aan de Myers-Briggs test die je persoonlijkheidstype vaststelt. Daarna kregen ze vragen over hun slaappatroon en dromen voorgeschoteld.

Sweet dreams

De extraverten sliepen vaker een hele nacht door en voelden zich energieker doorheen de dag. (Tot zo’n 17,7% meer). Bovendien hadden introverte types vaker last van nachtmerries. Zij dromen bijvoorbeeld vaker dat hun tanden uitvallen of dat ze vechten voor iets, maar het resultaat niet bereiken. Extraverten dromen dan weer vaker over aangename dingen als reizen. En als je regelmatig nachtmerries hebt, weet je hoe die je nachtrust kunnen verstoren.

Volgens de onderzoekers vormen deze resultaten niet meteen de oplossing voor een betere nachtrust. “Daar is meer onderzoek voor nodig. Maar het zorgt alleszins dat intro- en extraverten elkaar beter kunnen begrijpen.”

Meer artikels over je slaap:

SOURCE: Elle