Daarom ben je humeurig als je honger hebt

Verander jij ook van een lieve vrouw in een humeurige bitch als je grote honger hebt? Je bent niet alleen. Er is zelfs een term voor: hangry – een samentrekking tussen hungry (Engels voor hongerig) en angry (Engels voor boos). Maar hoe komt dat nu eigenlijk dat we slechtgezind worden door honger? Wetenschappers zochten het uit.

Niet ontbeten en tegen het middaguur een vreselijk humeur? Niet zo vreemd. Als je eet, zet je lichaam koolhydraten, proteïnen en vetten om in suiker, amino- en vetzuren. Hoe meer tijd er zit tussen je verschillende maaltijden, hoe minder van deze stoffen er door ons bloed stromen. En dat zorgt dus voor minder energie. Je lichaam hoopt op een shot glucose.

Door het gebrek aan glucose komen prikkels harder binnen en reageer je gevoeliger. Bij een laag bloedsuikerniveau zouden er namelijk bepaalde hormonen vrijkomen die zorgen voor een minder goed humeur volgens wetenschapswebsite The New Scientist.

Het werkt als volgt: als je honger hebt, sturen je hersenen een signaal naar je organen die hormonen aanmaken. Onder andere cortisol, adrenaline en andere hormonen die je een stressgevoel bezorgen, worden aangemaakt. Gevolg: je bent gestresseerd en werkt dit uit op je omgeving. De enige oplossing is voldoende maaltijden per dag eten dus.

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content