Je hebt er vast al ervaring mee: net wanneer het weekend of je vakantie begint, sputtert je lichaam tegen en word je ziek. Ad Vingerhoets, hoogleraar emotie en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg, onderzocht het fenomeen van deze zogenaamde ‘vrijetijdsziekte‘ en geeft tips om je ertegen te wapenen.

Tot rust komen

Wanneer mensen tot rust komen, worden ze zich er vaak bewust van dat ze ergens een vage pijn hebben of heel vermoeid zijn. De reden waarom je dit pas merkt wanneer je ontspant, is dat je plots geen afleiding meer hebt. Hierdoor verschuift je aandacht naar je lichamelijke kwaaltjes.

Adrenaline

Wanneer je een drukke, stresserende job uitoefent, kan je aan het begin van een rustperiode last krijgen van koorts en griepsymptomen. Het lichaam is zo gewend aan een continue spanning en de adrenaline die deze meebrengt, dat het helemaal uit balans raakt. Hierdoor ben je op dit moment meer vatbaar om ziek te worden.

Gezonde balans

Gelukkig is er ook goed nieuws! Je kan je wapenen tegen deze ‘vrijetijdsziekte‘ door een betere balans te vinden tussen hard werken en ontspannen. Probeer tot rust te komen na een drukke werkdag en zorg ervoor dat je zowel tijdens de week als tijdens het weekend hetzelfde ritme probeert aan te houden. Erg belangrijk: zorg dat je voldoende slaapt, zelfs als je in een drukke periode zit.

Meer over psycho & gezondheid:

 

VIA: HLN