Het zou je verrassen: maar je koffiekeuze, muzieksmaak of zelfs je kledingsstijl zeggen veel over je persoonlijkheid. Net als je slaaphouding. “Omdat je slaaphouding in je onderbewustzijn gekozen wordt, zegt het veel over je emoties“, zegt Lillian Glass, een lichaamstaalexpert, aan Harper’s Bazaar. “Bovendien zegt de houding waarop je slaapt met je partner veel over je relatie.”

Je slaapt op je buik?

“Je bent waarschijnlijk eerder een gesloten persoon”, zegt W. Christopher Winter, slaapspecialist en auteur van The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken
and How To Fix It.
“Het is een veilige, afgesloten positie. Mensen die op hun buik slapen, zijn stoïcijns. Ze zijn graag op zichzelf en eerder introvert. Het is niet de beste houding voor je lage rug of luchtwegen”, voegt hij toe.

Je slaapt op je rug?

“Dan sta je waarschijnlijk open voor heel veel dingen. Bovendien is de kans groot dat je je heel veilig en zelfzeker voelt. Daarnaast kan het ook betekenen dat je waakzaam bent, want door op je rug te liggen sta je meer open als er lawaai is in huis, en kun je snel uit bed springen, mocht het nodig zijn.”

Je slaapt in foetushouding?

“Waarschijnlijk ben je een beetje onzeker en wil je graag beschermd worden. De foetushouding is een manier om jezelf te beschermen van de buitenwereld. Je ligt vaak zo als je je emotioneel kwetsbaar voelt. Zeker mensen die een trauma oplopen, liggen vaak in foetushouding, ze maken een balletje van zichzelf.”

Je slaapt op je zij

“Je bent in balans, zowel in bed als in je leven. Omdat dit eigenlijk een combinatie is van rugligging en foetushouding, balanceert het. Veel mensen voelen zich erg comfortabel in deze positie. Bovendien is het de beste houding voor je ademhaling.”

Je slaapt in verschillende houdingen

“Er ligt waarschijnlijk iets op je maag, je ligt te piekeren, en dat merk je aan je slaaphouding.” Tijd dus om die stress aan te pakken en ‘s avonds zeker géén alcohol, koffie of vette voeding te eten.

Meer over slaap: