Geen tijd om lekkere powerballs of gezonde crackers te maken? Dan maar op zoek naar andere gezonde snacks. Wat dacht je van zonnebloempitten? Gezond en overal gemakkelijk mee te nemen.

Zonnebloempitten zijn al een tijdje populair in tal van gerechten. Onder andere Pascale Naessens is fan. En wij begrijpen waarom: in een salade of in een soep… De pitten zorgen voor een heerlijke crunch. En ze zijn nog eens gezond ook.

Gezonde vetten

Zonnebloempitten zijn – soms is het zo simpel – de pitten in het hart van de zonnebloem. Als de zaden gedroogd worden, zijn ze prima als snack. Ze bevatten dan wel veel vetten, het zijn gezonde vetten. Bovendien is het ook een prima bron van vitamine E, magnesium en selenium, allemaal gezonde voedingsstoffen. Daarnaast bevatten ze veel vezels en zorgen ze daarom voor een verzadigd gevoel, ze passen dus perfect binnen je gezonde voedingspatroon.

Bovendien is uit verschillende onderzoeken gebleken dat vezels heel wat gezondheidsvoordelen bieden. Ze zouden ons zelfs langer doen leven omdat ze gezond zijn voor hart. Eet ze dus gerust wat vaker.

Wel belangrijk om weten: zonnebloempitten bevatten best wel wat calorieën. Hoewel volgens sommige artsen calorieën tellen overbodig is, houd je het toch best in je achterhoofd als je enkele kilo’s kwijt wilt. Interessant om weten: een kopje ongepelde zonnebloempitten bevat 269 calorieën, een kopje gepelde 818. Dat heeft natuurlijk vooral te maken het feit dat er meer gepelde pitten in een kopje passen. Kies je de ongepelde, ga dan wel voor de ongezouten variant. Anders krijg je erg veel zout binnen, en dat is ook niet de bedoeling.

Eet dus gerust wat extra zonnebloempitten en wissel af met andere zaden, noten en pitten. 

Zo eet je de zonnebloempitten:

  • Eet ze als snack, eventueel gemengd met andere noten en zaden
  • Gebruik ze voor extra crunch in je yoghurt of soep
  • Voeg ze toe aan je salade
  • Maak zelf granola en verwerk ze hierin
  • Serveer ze bij je hummus of andere dipgerechten
  • Eet ze voor de tv in plaats van chips

Meer gezonde tips: