Home Gezond Heerlijk & gezond: 5 redenen om vaker havermout te eten

Heerlijk & gezond: 5 redenen om vaker havermout te eten

Heerlijk & gezond: 5 redenen om vaker havermout te eten

Havermout is gezond en lekker. Wij geven je 5 redenen om het wat vaker op je menu te zetten.

Topmodel Candice Swaenepoel zweert erbij, om haar slanke lichaam te behouden. En ook gezondheidsexperten raden het aan: start je dag met een heerlijke kom havermout. Niet alleen omdat het lekker is, maar vooral ook omdat het gezond is. Wij geven je vijf redenen om het vaker op je menu te zetten.

1. Lief voor je hart

Havermout is écht lief voor je hart. Slechts 1 kommetje per dag kan je cholesterolniveau wel met 8 tot 23% verlagen. Bovendien zou regelmatig havermout eten, het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Erg gezond dus. Een cardiochirurg verklapte ons meer tips om het risico op een hartaanval te voorkomen, lees ze hier.

2. Weg met dat hongergevoel

Havermout geeft je lang een vol gevoel. Dat komt omdat je lichaam havermout traag verteert, en daardoor geeft het beetje bij beetje energie af. In tegenstelling tot suiker krijg je dus geen energiepieken- en dipjes. Geen last krijgt van sugar cravings dus. En dat maakt – samen met het feit dat het goed is voor je spijsvertering – havermout de perfecte bondgenoot als je wilt afvallen. Natuurlijk is een beetje sport ook goed. Hou je niet van lopen? Met deze activiteit verband je evenveel calorieën als lopen.

Lees ook: onze 4 favoriete havermoutrecepten

3. Een boost voor je brein

Havermout geeft een boost aan je brein. Je krijgt geen dipje omdat – zoals hierboven uitgelegd – energie traag wordt afgegeven. En dat is goed voor je concentratie. Ben jij niet zo productief vandaag? Lees dan deze 5 tips.

4. Heerlijk slapen

Havermout bevat heel wat vitamines, waaronder B6, die verantwoordelijk is voor de aanmaak van serotonine. Serotonine maakt je gelukkig. ‘s Avonds wordt uit serotonine melatonine gemaakt, dat stofje zorgt ervoor dat je in slaap valt. En dat een goede nachtrust belangrijk is, moeten we je natuurlijk niet meer vertellen. Hier lees je wat er met je lichaam gebeurt als je te weinig slaapt.

Lees ook: Moeilijke slaper? Dan schrap je dit best van je menu

5. Hello beauty

Havermout bevat silicum. Deze stof zorgt voor zacht haar en mooie nagels. Havermout eten maakt je niet alleen gezond, maar ook mooi dus. Halleluja.

Inspiratie nodig? Probeer deze 5 havermoutrecepten van chef Jamie Oliver. 

Meer tips over gezonde voeding

9 verborgen dikmakers die je best met mate eet
7 fruitsoorten die je helpen gewicht te verliezen
Van 40 tot 60: gezonde voeding voor elke leeftijd