Het keto-dieet: wat is het en hoe begin je eraan?

Het keto-dieet is nu al even een trend. Onder andere Julie Van den Kerckhove en Sergio Herman zweren erbij. Maar wat is het keto-dieet nu precies? En hoe pak je het zelf aan? Een overzicht.

 

“Het is een keuken die streeft naar de terugkeer van een pure, natuurlijke manier van eten met veel gezonde vetten”, aldus keto-fan en auteur Julie Van den kerckhove.

 

Hoe werk het keto-dieet?

Het ketogeen dieet is een koolhydraat- en suikerarm dieet. Wanneer je eiwitten en gezonde vetten eet, raakt je lichaam in ketose. Gevolg: je lichaam gebruikt vet als energiebron. Concreet is het de bedoeling dat je suikers én koolhydraten mijdt en dat je vooral groenten, eiwitten en gezonde vetten eet. Dat laatste twee zijn erg belangrijk: je lichaam heeft glucose nodig voor bepaalde functies, die haal je niet meer uit koolhydraten, maar maakt je lichaam zelf aan dankzij aminozuren (eiwitten) en vetzuren (vetten).

Wat zijn de voordelen van het keto-dieet?

  • Door minder koolhydraten te eten, krijg je meer energie
  • Je hebt sneller een voldaan gevoel
  • Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel waardoor je op termijn minder zin hebt in zoet
  • Je hormonen blijven beter in balans
  • Je concentratievermogen verbetert
  • Je voelt je mentaal beter
  • Je slaapt beter
  • Je valt af

Hoe pak je het keto-dieet aan?

Een ketogene maaltijd bestaat voor 20% uit eiwitten, 75% uit gezonde vetten en 5% uit koolhydraten. Die 5% is er voor koolhydraten die je in groeten vindt. Zo bevat bijvoorbeeld zelfs broccoli koolhydraten.

  • Eet natuurlijke voedingsmiddelen: heel wat ingrediënten uit de supermarkt bevatten verborgen suikers. Door zoveel mogelijk verse, natuurlijke ingrediënten te gebruiken, mijd je die.
  • Eet veel groenten: kies groenten in zoveel mogelijk verschillende kleuren om er zoveel mogelijk vitamines en mineralen uit halen.
  • Vermijd fruit: dat bevat heel wat fruitsuikers en eet je liever niet.
  • Eet eiwitten: die haal je uit eitjes, maar ook uit vis, vlees en gevogelte.
  • Vul aan met gezonde vetten: denk aan avocado, noten, vette vis.

Hoe haalbaar is het keto-dieet?

In het begin is het zeker aanpassen. Brood, pasta en rijst, mijd je vanaf nu. Je lichaam moet zich daaraan aanpassen. Daarom kun je zeker de eerste dagen last hebben van vermoeidheid, zwakheid of hoofdpijn. Dit wordt de keto-griep genoemd, maar zou vanzelf verdwijnen na een paar dagen. Bepaalde voedingsmiddelen als avocado, noten, vis, paddestoelen en groene bladgroenten zouden de bijwerkingen verminderen. Al mag je het zeker niet onderschatten. “In het begin is het heel moeilijk”, vertelt Martina Slajerova. Zij leeft al jaren volgens de keto-levensstijl en is oprichtster van de KetoDiet-blog. “Ik houd ontzettend van brood, na twee of drie maanden ben je afgekickt en gaat het beter. Maar voor mij is dit geen fase, maaar iets voor het leven. Als je het zelf volgt, zul je merken hoeveel beter je je voelt en dan is het niet moeilijk die dingen te laten. Lekker eten is trouwens niet moeilijk. Suiker mag misschien niet, maar natuurlijke suikers – zoals stevia – zijn wel een oplossing.”

Kun je nog op restaurant als je het keto-dieet volgt?

Ja hoor, durf gewoon te vragen om klassieke gerechten aan te passen. In heel wat restaurants staan vlees en vis centraal. Vraag je portie brood, pasta, rijst of frietjes te vervangen door een extra portie groenten.

Hoe weet ik of mijn lichaam in ketogene toestand is?

De bedoeling van dit dieet is dat je lichaam in ketogene toestand raakt en verandert in een natuurlijke vetverbrander. Maar het is heel moeilijk om te bepalen wanneer dat het geval is. “Er is zeker niets mis met keto, maar om je lichaam in die ketogene toestand te brengen, moet je heel minitieus gaan bepalen wat je eet. Veel mensen denken dat ze een ketogeen dieet volgen, maar eten eigenlijk gewoon koolhydraatarm. Gelukkig geniet je ook dan heel veel gezondheidsvoordelen: je valt af, maar dat vind is niet het enige of  belangrijkste voordeel. Je krijgt meer energie, voelt je beter in je vel en lichamelijke kwaaltjes verdwijnen soms zelfs. En je kunt nog steeds genieten van heerlijke gerechten.

Kritiek op het keto-dieet

Is het nu echt gezond, zo’n ketodieet? Diëtisten en voedingsexperten hebben kritiek op het dieet. “Minder koolhydraten eten is goed, maar dit is heel moeilijk vol te houden. Het is belangrijk een levensstijl te kiezen die je op lange termijn volhoudt. Helemaal geen koolhydraten meer eten, is bijna onrealistisch. Eet dus liever wat minder koolhydraten en eet meer fruit en groenten, dan heb je vanzelf minder honger en zin in andere zoete tussendoortjes.”

Inspiratie voor keto

Wil je het toch graag proberen? Dan zijn er verschillende boeken waaruit je inspiratie kunt halen.

Het Ketoplan – Julie Vandekerckhove

Het Ketoplan - Julie Vandekerckhove

Het Ketoplan – Julie Vandekerckhove

Nog eenvoudiger 2 – Pascale Naessens

Nog eenvoudiger 2 - Pascale Naessens

Nog eenvoudiger 2 – Pascale Naessens

Het keto-dieet – Martina Slajerova

Het keto-dieet - Martina Slajerova

Het keto-dieet – Martina Slajerova

Het Ketodieet compleet – Amy Ramos

Het Ketodieet compleet - Amy Ramos

Het Ketodieet compleet – Amy Ramos

 

HetKetoPlan-JulieVanDenKerchove

Wil jij het keto-dieet ook wel eens proberen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Julie Van den Kerchove je hier haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met haar vijftiendagenplan en delen wij tal van recepten. Zeg maar bye bye tegen die corona-kilo’s! Alle artikels over het keto-plan kan je met je Feeling-account op deze overzichtspagina lezen.

Meer lezen over gezond eten en keto:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content