Keto proberen? De 10 meest gestelde vragen over het keto-dieet beantwoord

Wil je graag het keto proberen, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Dan zit je deze week goed bij Feeling. Keto-specialist Julie Van den Kerchove legt uit wat keto is, hoe het werkt en hoe je de gezonde levensstijl volhoudt. Vandaag beantwoordt ze de 10 meest gestelde vragen over het keto-dieet.

 

Keto proberen? Dit zijn de 10 meest gestelde vragen:

1. Hoeveel keer per week/maand eet je extra koolhydraten?

“Ik volg nu een flexibele low carb levensstijl waarbij ik wissel tussen ‘keto‘ dagen en ‘low carb‘ dagen als ik sport. Dan voeg ik bijvoorbeeld wat meer trage koolhydraten toe uit bessen, kiwi, rode biet, wortel, pastinaak... Als ik er zin in heb, maak ik ook graag zoete aardappel klaar (gebakken in de oven) die ik 24 uur laat afkoelen in de koelkast voor resistant starch. Heel goed voor je darmflora en verlaagt het koolhydraatgehalte.”

2. Wat zijn de fruitsoorten met het minste koolhydraten?

“Alle bessen: aardbeien, braambessen, frambozen, aalbessen... Ook groene kiwi, grapefruit, citroen, limoen en verschillende soorten meloen. Op pagina 32 in mijn boek ‘Go Keto‘ vind je een zeer uitgebreide lijst met het gemiddelde aantal koolhydraten per type fruit.”

3. Zijn sojayoghurt en sojamelk oké?

Je kan ze gerust af en toe eens gebruiken, maar ik zou ze niet op dagelijkse basis adivseren. Betere vegan keto alternatieven zijn kokosmelk, amandelmelk, hennepmelk... En kokosyoghurt of amandelyoghurt – steeds ongezoet. Je vindt ze in de biowinkel, Delhaize, Albert Heijn,...

“Een treat day is geen drama. Snelle koolhydraten zorgen wel dat je lichaam water vasthoudt, wees dus niet bang als je plots bijgekomen bent. Dat verdwijnt terug als je terug keto of eet. Vertrouw op je lichaam, het komt allemaal vanzelf weer in balans als je 80% van de tijd gebalanceerd en gezond eet

4. Hoe zit het dan met soja? Niet aan te raden?

Ik probeer soja te beperken tot 2 keer per week. Ik eet dan tofu, feto (gefermenteerde tofu) of tempeh als vegan proteïne, ter afwisseling van vis, ei of gevogelte. Sojayoghurt en sojamelk gebruik ik zelf niet omwille van de invloed op de hormoonbalans (oestrogeendominatie) en het hoge gehalte aan antinutriënten (die je opname van vitamines en mineralen kunnen blokkeren). Bovendien kunnen ze je darmgezondheid verzwakken. (Je kan er uitgebreider over lezen in ‘Keto in 15 minuten‘.

5. Wat als je ‘cheat’ en uit ketose bent? Wat zijn de gevolgen en hoe lang voor je terug in ketose bent?

“Dat is afhankelijk van persoon tot persoon en hoe je het aanpakt. Als je de zondag eens een ’treat day’ inlast (zie het liever als iets positiefs, vandaar treat in plaats van cheat) met bijvoorbeeld een pizza-avond, dan kan je op maandag intermittent fasting toepassen en op dinsdag alweer volop in ketose zijn. Je kan dit zelf meten (meer info vind je in de boeken).

Herlees de fases van het keto-plan:

6. Kom ik bij na een dagje zondigen?

“Het kan zijn dat de weegschaal omhoog gaat omdat snelle koolhydraten, junk food en suiker ervoor zorgen dat je watergewicht vasthoudt. Wees dus niet bang, je bent niet plots bijgekomen in vet, alleen maar watergewicht. Zodra je weer overstapt naar keto of flexible low carb zal je dat watergewicht ook weer loslaten. Geniet met volle teugen van zo’n ’treat meal’, zonder schuldgevoel. Het is goed om je routine eens te doorbreken, zo blijft je lichaam ook getriggerd om ongezondere koolhydraten te verbranden. Vertrouw op je lichaam, het komt allemaal vanzelf weer in balans als je 80% van de tijd gebalanceerd en gezond eet. “

7. Kikkererwten zijn lekker, maar mag je ze nog eten?

“Binnen keto gebruiken we geen kikkererwten omwille van het hoge koolhydraatgehalte, maar binnen een flexibele low carb levensstijl, kan je ze zeker af en toe toevoegen. Let alleen op dat je niet overdrijft met peulvruchten en ze op de juiste manier klaarmaakt om de antinutriënten (die je opname van vitamines en mineralen blokkeren) te neutraliseren. Je kan er meer over lezen in ‘Keto in 15 minuten‘.

8. Is keto aan te raden als je je hormonen in balans wil brengen?

“Zeker en vast! Gezonde vetten zijn essentieel om je hormonen optimaal te laten functioneren. In ‘Het Keto Plan‘ kan er zeer uitgebreid over lezen: honger/verzadiging, vruchtbaarheid, schildklier...

9. Zijn er ook gezonde koolhydraten die je wél mag eten?

“Zeker! In ‘Keto in 15 minuten‘ kan je zeer uitgebreid lezen over wat de beste trage koolhydraten zijn om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en te blijven genieten van een natuurlijk gezond gewicht, veel energie, een goede concentratie... Alle groenten bevatten sowieso koolhydraten, en ik geef ook tips over hoe je pakweg zoete aardappel het best bereidt om het natuurlijke koolhydraatgehalte te verlagen.”10.

10. Waar vind ik proteïnepoeder zonder suiker?

“Mijn favoriete vegan proteïnepoeder vind je via mijn website. Ik gebruik het bijna twee keer per week omdat ik graag sport (ik doe 2 keer per week HITT/krachttraining en maak een dagelijkse wandeling van anderhalf uur met mijn hondje). Ik voeg het ook toe aan mijn eten omdat ik geen vlees eet (wel af en toe wat gevogelte).

vijftiendagenplan keto plan keto dieet

Wil jij het keto-dieet ook wel eens proberen? Dan ben je hier aan het juiste adres. De komende week legt Julie Van den Kerchove je haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met haar vijftiendagenplan en delen wij tal van recepten. Zeg maar bye bye tegen die corona-kilo’s! Alle artikels over het keto-plan kan je met je Feeling-account op deze overzichtspagina lezen.

Meer lezen over gezond eten en keto:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content