Er zijn heel wat gezonde ingrediënten om er een gebalanceerd dieet op na te houden. Maar welk ingrediënt is nu écht het gezondst? Het is geen speciale specerij of exotische fruitsoort waarvan je nog nooit hoorde. Meer zelfs, het staat waarschijnlijk gewoon in je kast.

Graag wat gezonder? Hier ontdek je 7 eenvoudige tips voor elke dag.

Gezonde vetten

Volgens dr. Mary Flynn, wetenschapper aan de Brown univeristeit is olijfolie het gezondst, dan wel de extra vierge variant.Vierge‘ staat voor maagd. Dat wil zeggen dat de olie van de beste kwaliteit is én dat er geen vreemde stofjes aan worden toegevoegd. Uiteraard moet je nu geen olijfolie gaan drinken alsof het water is, de gezondheidsvoordelen zijn het grootst wanneer je de extra vierge olijfolie combineert met veel groenten en andere gezonde voedingsstoffen. Er zijn een aantal redenen waarom net extra vierge olijfoliegezond is.

Oleocanthal

We weten al langer dat olijfolie valt in de categorie ‘gezonde vetten‘. Maar er is meer, volgens recent onderzoek bevat het grote hoeveelheden oleocanthal, een antioxidant die dezelfde ontstekingsremmende eigenschap zou hebben als ibuprofen. En chronische ontstekingen mag je niet licht opnemen. Ze kunnen de oorzaak zijn van verschillende hartziekten, maar ook alzheimer, artritis en zelfs kanker. Het is niet voor niets dat ze deze ontstekingen de ‘sluipende moordenaar’ noemen. Bovendien zitten er naast oleocanthal nog andere ontstekingsremmende stofjes in olijfolie. Echt gezond dus. De oorzaken van die ontstekingen zijn een ongezond voedingspatroon én te weinig beweging. Alleen met olijfolie kom je er dus helaas niet.

Graag terug naar de sportzaal, maar al even niets gedaan? Hier lees je hoe je start met sporten als je écht geen conditie hebt.

Hoeveel oleocanthal?

De ene olijfolie is de andere niet. En helaas wordt er regelmatig mee gesjoemeld. De extra vierge variant is duurder, dus er worden al eens verschillende olies gemengd. Wil je zeker zijn? Kies dan voor eentje waar 100% Italiaanse extra vierge op staat. Extra testje: Heb je een kriebel in je keel na het eten van olijfolie? Dat is een goed teken, want dat zou wijzen op een hoog oleocanthalgehalte.

Wil je op gezonde manier gewicht verliezen? Lees dan hier wat je zeker niet moet doen.

Meer artikels over gezonde voeding:

SOURCE: Women's Health Magazine