Eet jezelf gelukkig: deze voedingsmiddelen zet je vanaf nu vaker op het menu

Dat gezond eten belangrijk is voor een gezond lichaam, wist je natuurlijk al. Maar wist je ook dat je echt gelukkiger kan worden als je de juiste voedingsmiddelen eet? Zet dit vaker op het menu en eet jezelf gelukkig!

Goedele Leyssen schreef in haar boek ‘MoodFood’ over de link tussen je geluksgevoel en eten. Goedele: “Wist je dat je emoties gevormd worden door een chemisch proces? Elke emotie die we voelen, wordt geproduceerd in ons brein. Onze hersenen verwerken de hele dag door informatie en maken op basis daarvan specifieke ‘moodmolecules’ aan”, vertelde ze ons erover.

Eet jezelf gelukkig met dit op het menu

“Om die zogenaamde moodmolecules aan te kunnen maken en emoties te kunnen produceren heeft je lichaam kwaliteitseiwitten nodig (die vind je in vlees, vis, gevogelte, erwten, linzen, bonen, noten, quinoa, eieren,…) en een heleboel voedingsstoffen waaronder vitamine C (o.a. in paprika, broccoli, spruitjes,…) en Vitamine B6 (o.a. in gevogelte, rund, vis, volwaardige granen, linzen, noten, zaden, aardappelen, spinazie, wortelen, knoflook en bananen). Door gezond te eten zorg je ervoor dat de productie van moodmoleculen vlot verloopt en je je dus gelukkig gaat voelen.”

Mediterrane levensstijl

Er werd al heel wat onderzoek gedaan naar de link tussen voeding en welzijn. Zo analyseerden wetenschappers aan het University College London de eetgewoonten en het mentale welzijn van 36.000 mensen uit Frankrijk, Australië, Amerika, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. En wat bleek? In alle landen hadden de mensen die een mediterraans dieet volgden ruim 30% minder kans om een depressie te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot degenen die veel vlees, bewerkt voedsel, verzadigde vetten en suiker op het menu zetten. Volgens de onderzoekers heeft het te maken met zogenaamde sluimerende ontstekingen. “Een dieet dat ontstekingen bevordert, kan het risico op depressie aanzienlijk verhogen”, vertelt Dr. Camille Lassale van het UCL aan The Independent. Het gaat dan om bewerkt voedsel, vlees, suiker en verzadigde vetten. Daarnaast zegt ze ook dat er steeds meer bewijs is dat onze darmflora een essentiële invloed heeft op ons humeur.

Maar wat eet je dan precies? Een mediterraans dieet is gebaseerd op de traditionele eetgewoonten van mediterraanse landen als Italië, Spanje en Griekenland. Vroeger stonden er vooral plantaardig voedsel en vis op het menu. Denk aan groenten, fruit, peulvruchten (ook kikkererwten of linzen), noten en olijfolie. Voor vlees en zuivel was er minder ruimte.

Eet jezelf gelukkig: ingrediënten die je gelukkig maken

Over het algemeen geldt: zet veel groenten op het menu. Eet gerechten van kwaliteitsvol vlees of vis. Enkele voorbeelden:

Spruitjes

Zet eens wat vaker spruitjes op het menu. Inwoners van Westerse landen hebben vaak een tekort aan foliumzuur, daardoor zou je sneller vermoeid raken en je minder happy voelen. Andere ingrediënten die foliumzuur bevatten zijn spinazie, groene kool, asperges, avocado en volkoren producten.

Vette vis

Omega 3 zorgt ondermeer dat de serotonineproductie in je lichaam wordt aangewakkerd. Serotonine houdt je humeur in balans, doet je barsten van de positieve gedachten en gevoelens, boost je creativiteit en stimuleert je flexibiliteit en zelfvertrouwen. Je vindt het onder andere in vette vis (zalm, sardines...), walnoten en avocado. Ook een booster voor je serotonine: vitamine D. Maak dus regelmatig een wandeling.

Bananen

Ook magnesium is belangrijk voor de aanmaak van serotonine. Een magnesiumtekort herken je onder andere aan hoofdpijn, vermoeidheid en een nerveus gevoel. Je vindt het mineraal in volkoren brood of pasta, kipfilet, spinazie, bananen én pure chocolade.

Venkel

Venkel is een gezonde bron van koolhydraten, bovendien zorgt de groente dat je glucosehuishouding soepeler verloopt. Ook bonen of kikkererwten zijn gezonde koolhydraten.

Zo word je gelukkig dankzij voeding

  • Eet minder suikers: suiker zorgt voor een schommelende bloedsuikerspiegel en daar word je niet gelukkiger van. Vermijd koekjes, snoep en desserts én eet minder aardappelen, pasta, brood en rijst. Zet je de laatste toch graag op het menu, kies dan altijd voor de volkoren variant: volkoren producten bevatten veel vezels, die zijn goed voor je darmtransit en een gezonde darmtransit vermindert de kans op depressieve gevoelens.
  • Eet meer groenten: zowat alle groenten hebben een positieve invloed op je humeur. En geef toe: al die vrolijke kleuren op je bord kunnen niet anders dan je gelukkig maken.
  • Eet gezonde proteïnen: kies voor de minst bewerkte vormen. Eet eitjes, peulvruchten, kip, vlees, bonen (linzen, kikkererwten...), tonijn of zalm. Ze bevatten bovendien vitamine B, dat ook erg belangrijk is.
  • Voeg gezonde vetten toe: avocado, extra vierge olijfolie, vette vis, noten en zaden.

Extra tips voor een goed humeur:

  • Alcohol kan je onrustig maken en zelfs angsten veroorzaken. Hetzelfde geldt voor koffie en energiedrankjes. Kies liever voor water, thee of huisgemaakte limonade.
  • Beweeg voldoende: je hoeft zelfs geen topsporter te zijn: ga wandelen, fietsen of dans in je woonkamer.
  • Kom buiten: je wilt misschien lekker onder een dekentje kruipen, maar je voelt je ongetwijfeld beter als je buitenkomt. Maak een heerlijke herfstwandeling, goed voor de vitamine D in je lichaam en maak je meteen werk van het vorige punt.
  • Knuffel: oxytocine maakt je blij en inspireert je om op een positieve manier naar het leven te kijken. Je weet dat je oxytocine laag staat als je je alleen voelt en vreselijk veel behoefte hebt aan een knuffel. Knuffel daarom, krijg een orgasme of vraag een massage.
  • Praat: met je vriendinnen, je partner of eventueel een arts… Zit je niet lekker in je vel, wees dan nooit bang om met iemand te praten.

Meer over voeding & welzijn:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content