Meer dan de helft van Belgische werknemers is te zwaar

Eet jij ook zo graag taartjes en chocolade met je favoriete collega’s? Dan let je beter even op. 54,6% van de Belgische werknemers is te zwaar, dat blijkt uit een rapport van IDEWE, een dienst voor preventie en bescherming op het werk. Meer zelfs, 18,8% kampt met obesitas.

Voor het onderzoek nam IDEWE de medische gegevens en het BMI van meer dan 200.000 werknemers onder de loep. De dienst trekt aan de alarmbel, want de cijfers blijven stijgen. In 2013 lag het aantal te zware werknemers nog op 52,1%, maar dat cijfer stijgt jaarlijks.

Opvallend: in sommige sectoren is er meer zwaarlijvigheid. 70,3% van de werknemers in de transportsector kampt met overgewicht, in het onderwijs is dit ‘slechts’ 47,3%. Bovendien zijn er meer zwaarlijvige mannen dan vrouwen, 60,5% tegenover 47,1%. In 2015 was dit nog 59 en 45,3%.

Lode Godderis, directeur van de dienst ‘Kennis, Informatie & Research’ slaat alarm: “We moeten de ‘obesitasepidemie‘ een halt toeroepen. Te zwaar zijn brengt ernstige gezondheidsrisico’s mee, wie zwaarlijvig is, loopt aanzienlijk meer riscio op hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk en diabetes.”

7 op 10 beweegt te weinig

Volgens de onderzoekers is te weinig beweging een belangrijke oorzaak. Vijf dagen minstens een half uur matig tot intensief bewegen, zo geldt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Toch slaagt maar liefst 71,7% hier niet in. Bij de vrouwen haalt slechts 23,5% de bewegingsnorm tegenover 32,2% van de mannen. Hoe ouder we worden, hoe minder we bewegen: onder de 25 jaar haalt nog 34,8% de bewegingensnorm tegenover slechts 25,7% van de 55-plussers. Meer bewegen op kantoor? Lees hier de tips. 

Wanneer heb je overgewicht?

We spreken van overgewicht als iemands BMI hoger is dan 25, je BMI is je gewicht, gedeeld door het kwadraat van je lengte. Een gemiddelde vrouw is 1,65 meter: vanaf 68 kilo spreken we dan van overgewicht. Voor een gemiddelde man van 1,81 meter is alles boven de 83 kilo overgewicht.

Productiever en minder afwezig

IDEWE roept niet enkel werknemers op om actie te ondernemen. “Werkgevers kunnen acties ondernemen“, zegt Lode. “Ze hebben er immers baat bij. Energieke werknemers voelen zich beter in hun vel, zijn productiever en mentaal gezonder. En ze zijn minder afwezig door ziekte.”

Challenge

Klinkt dit herkenbaar? Ga samen met je collega’s de challenge aan. Eet gezond, kies geen taart, maar gezonde snacks voor jullie verjaardagen en gebruik de middagpauze om samen te sporten of even een wandeling te maken.

Graag wat meer beweging op kantoor? Hier lees je enkele gouden tips.

Meer tips om af te vallen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content