Naar schatting één op de vijf mensen heeft last van aanhoudende darmklachten en buikpijn. Vaak wordt de oorzaak niet gevonden. Diëtist en buikpijnexpert Sigrid van der Marel zet met haar eerste boek ‘Buik blij, jij blij, in 5 stappen van je buikpijn af’ alle kennis op een rij. Deze week verklapt ze op feeling.be 3 dagen lang haar beste tips. Vandaag verklapt ze dé beste levensstijl voor een blije buik.

Blije darmen

Een gezonde leefstijl zorgt voor gezonde darmen. Door gezond en gevarieerd te eten, triggers te vermijden, regelmatig te bewegen en op de juiste manier op de wc te zitten, zorg je in ieder geval voor een goede basis voor je darmgezondheid.

Hoe zit jij op de wc? Neem je de tijd voor ontlasten? Doe je elke dag aan lichaamsbeweging? Eet je de goede vetten en vezels? Eet je te gehaast, kauw je je eten niet goed of eet je juist heel bewust en langzaam en kauw je goed? Drink je frisdrank met prik? Hoe is de inname van je suikers en zoetstoffen?

Hoe is jouw leefstijl?

Als je een gezonde leefstijl hebt, dan heb je gezonde darmen. Met gezonde darmen heb je minder kans op buikpijn, winderigheid of andere darmklachten.

Zit goed op de wc

Een goede leefstijl begint bij goed op de wc zitten en letten op hoe je ontlasting eruitziet. Het is zo ontzettend belangrijk hoe je op de wc zit! Vroeger hurkten we boven de wc als we ons wilden ontlasten. Maar tegenwoordig zijn wc’s te hoog waardoor je niet goed kan ontspannen op de wc. Een goede toilet- houding is essentieel, zeker als je obstipatie hebt.

Je kan jezelf trainen om je op bepaalde tijden te ontlasten. Als je voelt dat je moet, ga dan naar de wc. Ga na of je op de juiste manier op de wc zit, een juiste manier kan je beter helpen ontspannen en kan ervoor zorgen dat je beter ontlast. Ga op de wc zitten met je voeten plat op een krukje, iets uit elkaar, en zodanig dat je knieën iets hoger zijn dan je heupen. Buig iets naar voren en leun met je armen op je benen. Doe dit elke dag op ongeveer hetzelfde moment en blijf steeds een tijdje ontspannen zitten. Zo kan je je lichaam aanleren om zich te ontlasten op dezelfde tijden. Geef jezelf de tijd om op de wc te zitten. Zeker als je op vakantie bent en uit je daardoor uit je routine bent.

Gezonde levensstijl

Zorg goed voor je darmen door een gezonde leefstijl door onder andere:

  • dagelijks lichaamsbeweging
  • drinken van voldoende (zuiver) water
  • een goede nachtrust
  • eten van onbewerkte voeding
  • eten van voldoende voedingsvezels uit vooral volkoren granen, fruit en groente
  • eten van gefermenteerde voeding
  • het aannemen van een positieve en actieve levenshouding
  • regelmatig eten
  • regelmatig ontspannen
  • eenzijdige voeding, alcohol, suiker, roken, bewerkte voeding, crash diëten, overmatige stress, te weinig slaap zoveel mogelijk te vermijden.

Meer tips van experten: