Nieuw onderzoek linkt ontbijtgranen en ander verwerkt voedsel aan groter risico kanker

Eten dat in fabrieken wordt gemaakt, denk maar aan ontbijtgranen, pizza en chocoladerepen zijn ongezond, maar zelfs nog veel ongezonder dan gedacht. Volgens onderzoekers zou het de kans op kanker verhogen met 25%.

Jaren dacht men dat vet ongezond was. Je at margarine op je bruine boterham. Nu is er een verschuiving, koolhydraten beperk je liefst – of toch zeker diegenen in aardappelen, brood, pasta en rijst – en vetten moet je zeker aan je menu toevoegen. De grote vijand: onnatuurlijke voeding, eten dat wordt samengesteld in fabrieken. Onder andere Pascale Naessens zweert bij natuurlijke voeding. Ze haalt dit niet uit eigen ervaringen – al heeft ze die wel – maar gaat op zoek naar wetenschappelijke literatuur.

En nu is er zo’n nieuwe studie die bewijst dat het allemaal nog ongezonder is dan gedacht. De additieven die we terugvinden in kant-en-klare maaltijden, voorverpakte snacks zoals ontbijtgranen of cake uit een pakje kunnen kanker triggeren. Meer zelfs, de onderzoekers geloven dat onze stijgende drang naar voorverpakt voedsel in de Westerse landen, zal zorgen voor een stijging van het aantal kankergevallen.

De studie werd uitgevoerd door Franse onderzoekers die het dieet van 105.000 mensen bestudeerde. 2.228 van de respondenten kregen kanker binnen een periode van acht jaar. Het kwart van de deelnemers dat het meest ‘ultra-verwerkt’ voedsel at, had 23% meer kans op eender welk type kanker dan het kwart dat het minst at”, zeggen de onderzoekers in The British Medical Journal waarin de studie verscheen.

Degenen die het meest aten, haalden een derde van hun dagelijkse portie calorieën uit verwerkt voedsel. Het kwam overeen met een man die een een chocoladereep, een fles cola, een kom cornflakes en een vierde van een pizza per dag eet. Slechts 17% van wat we kunnen kopen in de supermarkt is onverwerkt voedsel, vertelde Pascale Naessens tijdens haar Feeling Forward sessie. (Lees hier wat we nog meer van haar leerden). Hallucinant.

De studie bewijst niet dat kanker veroorzaakt wordt door het voedsel. Maar de onderzoekers geloven wel dat een combinatie van de verschillende factoren de ontwikkeling van kanker bevorderen, onder andere de additieven, het gebrek aan vitaminen en ongezonde levensstijl van de mensen die voor deze producten kiezen. Ze denken bovendien dat er een stijging komt van het aantal gevallen van kanker door ons huidig Westers voedingspatroon.

Het onderzoek benadrukt het belang van een dieet dat fruit en groenten bevat in plaats van chips en pizza. Het gaat trouwens om de ultra-verwerkte voedingsmiddelen, de Wereldgezondheidsorganisatie plaatste er eerder al verwerkt vlees als spek en ham in, maar de nieuwe studie bekijkt ook brood, voorverpakte pattisserie, burgers, ontbijtgranen, instant soep en frisdranken. Alles waaraan extra smaakjes worden toegevoegd in het fabriek. Zelfs de groenten uit blik waaraan additieven toegevoegd zijn.

“In Europa hebben we meer dan 400 toegestane additieven”, zegt hoofd van het onderzoek Mathilde Touvier. “De meeste zijn waarschijnlijk veilig. Het wordt dus een volgende uitdaging om te onderzoeken welke mogelijks kanker veroorzaken.”

 Frankrijk heeft onderutssen officieel aangeraden om verwerkt voedsel te vermijden, maar volgens Touvier is er geen reden tot paniek. “De resultaten tonen dat het beter is om rauw of minimaal verwerkt voedsel te eten.” Linda Bauld, die onderzoek doet naar kanker in Groot-Birttannië zegt dat een beetje verwerkt voedsel eten moet kunnen. “Je moet gewoon je verstand gebruiken en met mate eten. Er is wel bewijs dat te weinig fruit, groenten en ijzer in combinatie met te veel verwerkt voedsel kan zorgen voor de ontwikkeling van bepaalde kankersoorten.”

Meer gezonde tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content