Nu ook wetenschappelijk bewezen: alcohol maakt socialer

Wij hadden dit al kunnen voorspellen, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: alcohol maakt ons socialer en doet onze seksuele remmingen wegvallen.

Zelf heb je het waarschijnlijk al gemerkt, na enkele glaasjes alcohol ben je socialer en minder geremd. Maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. De Zwitserse professor Mathhias Liechti deed er onderzoek naar.

30 mannen en 30 vrouwen, allen tussen 18 en 50 jaar, deden mee aan het onderzoek. De ene helft kreeg een halve liter alcoholisch bier voorgeschoteld, de andere helft de non-alcoholische variant.

Vervolgens werden er een aantal testen uitgevoerd, gezichtsherkenning, een empathietest en een test die onderzocht hoe seksueel opgewonden de deelnemers waren. En wat blijkt? Na een halve liter bier herkennen we sneller vrolijke gezichten, verhoogt onze empathie en zijn we meer geneigd het gezelschap van anderen op te zoeken. Het effect was groter bij vrouwen dan bij mannen. Ook bij mensen die zich zonder het drinken van alcohol gereserveerder opstelden, was het effect groter.

Seksuele remmingen

De participanten kregen ook enkele seksueel expliciete beelden te zien. De groep die alcohol had gedronken, quoteerde die beter dan de non-alcohol-groep. De onderzoekers concluderen hieruit dat seksuele remmingen wegvallen bij het drinken van alcohol. Opnieuw was het effect groter bij vrouwen.

Volgens professor Wim van den Brink van de Vrije Universiteit Amsterdam is het een interessant onderzoek. “Gematigd gebruik van alcohol maakt mensen vrolijker en socialer, én minder geremd om over te gaan tot seksuele activiteiten.”

Verschillen tussen man en vrouw

Bij vrouwen is het effect van alcohol dus groter dan bij mannen. “Die verschillen kunnen verklaard worden door verschillen in de alcoholconcentratie in het bloed na alcoholconsumptie, verschillen in tolerantieniveaus door het eigen alcoholgebruik en socio-culturele factoren”, aldus van den Brink in The Guardian.

Te diep in het glas gekeken? Hier vind je hét drankje tegen een kater.

Meer over alcohol & gezondheid:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content