Onderzoek: een goede work-out kan op minder dan een kwartier

Geraak jij zelden op tijd in de sportzaal en ben je het daarna even snel weer beu? Dan hebben we goed nieuws. Want volgens dit wetenschappelijk onderzoek heb je aan 13 minuten al genoeg om een goede work-out te doen. Halleluja!

Een succesvolle job, een leuk sociaal leven en het gezin dat op je wacht... Het leven is druk. En hoewel het een slecht idee is, schiet sporten er daarom vaak op in. Maar vanaf nu is ‘geen tijd’ niet meer geldig als excuus. Want volgens wetenschappers kun je op 13 minuten perfect een goede work-out doen.

De bevindingen werden opgenomen in het vaktijdschrift Medicine & Science in Sports & Ecercise. 34 proefpersonen kregen 8 weken lang een oefenschema opgelegd. Ze werden onderverdeeld in drie groepen. Elke groep sportte drie keer per week en deed dezelfde oefeningen. Enkel de duur van de work-out verschilde. Een groep deed de reeks oefeningen slechts 1 keer en deed daar 13 minuten over. Een andere groep moest de oefeningen zo vaak herhalen dat ze 40 minuten sportten en een laatste groep bewoog zelfs 70 minuten per keer.

13 minuten

Opvallend: de groep die slechts 13 minuten trainde, had bijna een even grote toename in kracht en uithoudingsvermogen als degenen die 70 minuten hadden getraind. Er was echter wel een verschil in spiermassa: de groep die slechts 13 minuten had getraind, had minder spiermassa opgebouwd.

Intensief

Als een grote spiermassa geen vereiste is, dan is een work-out van 13 minuten een prima manier om voldoende te bewegen. Al is het volgens hoofdonderzoeker wel belangrijk dat het intesief is. “Aan het einde van de work-out moet je het gevoel hebben alsof je geen oefening meer kunt doen zonder eerst een pauze te nemen.”


Meer work-outs:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content