Suiker wordt vaak vervangen door zoetstoffen die geen calorieën bevatten, toch zeggen wetenschappers dat die light-producten met suikervervangers géén goed idee zijn: “ze kunnen diabetes en obesitas veroorzaken”, klinkt het na een nieuwe studie.

Dat je van pakweg cola dik wordt, weet je ondertussen. Daarom zijn er verschillende light-versies op de markt, ze bevatten geen suiker zodat je het verslavende goedje kunt blijven drinken. Al jaren vragen vraagt men zich hardop af of dat wel gezond is. Neen, zo blijkt nu uit nieuw onderzoek, uitgevoerd aan het Medical College of Wisconsin en de Marquette-universiteit in de VS.

Obesitas en diabetes

“Hoewel gewone suikers (deels) zijn vervangen door artificiële zoetstoffen die geen calorieën bevatten, zien we een drastische stijging van het aantal gevallen van obesitas en diabetes”, zegt Dr. Brian Hoffmann die meewerkte aan het onderzoek. “We veronderstellen dat die nepsuikers veranderen hoe ons lichaam vet verwerkt en waar het energie haalt, beiden belangrijk voor het risico op obesitas en diabetes.”

Voor het onderzoek werden ratten gebruikt, sommigen kregen voeding met veel suiker, andere ratten kregen dan weer voeding met suikervervangers als aspartaam. Na drie weken was het duidelijk, het vet- en energiemetabolisme veranderde bij beide groepen. Volgens de onderzoekers zouden de suikervervangers ook nog eens schadelijk voor onze bloedvaten kunnen zijn.

Je cola vervangen door cola zero is dus géén goede oplossing als je wilt afvallen. Al geven de onderzoekers aan dat er meer onderzoek nodig is om te weten of die suikervervangers even ongezond zijn als de gewone suiker. Bovendien raadt hij niet aan om vanaf nu alle suikervervangers te bannen. “Zoals met de meeste dingen geldt ook hier: alles met mate. Het lichaam heeft bij matig gebruik de machines om met suiker om te gaan, maar wordt het gedurende een lange tijd overbelast, dan gaan die machines stuk”, klinkt het. Veel water drinken en af en toe jezelf verwennen met een light frisdrank is dus de boodschap.

Meer over gezondheid:

SOURCE: Newsweek