© Loop Earplugs.

Pieptoon? Probeer tinnitustherapie, het heeft tot 90% slaagkans

Dat je niets kan doen aan (chronische) tinnitus? Fabel. Audiologe Karen Stalpaert helpt deze mythe de wereld uit en roept op tot therapie.

Zo ontstaat tinnitus

“Eerst en vooral is het belangrijk om weten dat (subjectieve) tinnitus maar liefst 200 gekende oorzaken heeft, aldus audioloog Karen Stalpaert. “Gehoorschade is de bekendste maar ook stress, een burn-out, depressie, de ziekte van Lyme, bepaalde medicatie… kunnen oorsuizen met zich meebrengen. Gehoorschade is wel de enige oorzaak die duidelijke vastgesteld kan worden. Om dat te begrijpen, leg ik graag uit hoe geluid precies werkt.

Tinnitus heeft maar liefst 200 gekende oorzaken. Gehoorschade is de bekendste maar ook stress, de ziekte van Lyme, bepaalde medicatie… kunnen oorsuizen met zich meebrengen

Karen Stalpaert

audioloog

Het zit zo: geluid ontstaat in eerste instantie door trillingen uit de buitenwereld die lucht verplaatsten. Die trillingen komen aan in ons oor en gaan daar door ons trommelvlies, waarna ze in het slakkenhuis terechtkomen. In dat slakkenhuis worden de trillingen omgezet in een elektrisch signaal dat onze hersenen kunnen interpreteren. Dat omzettingsproces gebeurt door de trilhaartjes (ook: haarcellen) in het slakkenhuis. Als er teveel geluid op ons afkomt, raken deze haarcellen overbelast; dat levert op termijn gehoorschade op.

Die gehoorschade uit zich in eerste instantie als gehoorvermindering. Haarcellen die stuk zijn, kunnen trillingen niet meer omzetten naar een elektrisch signaal voor de hersenen, waardoor je minder goed gaat horen. Dat ‘minder horen’ is vaak heel subtiel en valt in eerste instantie niet altijd op. Het is pas als die schade opstapelt en je een fluittoon, ruis, piep... ervaart dat je van tinnitus kan spreken. Met andere woorden: tinnitus is een gevolg van gehoorschade.”

Dit kan je eraan doen

1. Voorkom geluidsoverlast

Tinnitus als gevolg van gehoorschade kan je voorkomen door je oren te beschermen. Ga je uit of sta je op een festival, draag dan àltijd earplugs. Anno 2023 heb je drie verschillende soorten:

Foamies

  • Voordeel? Vaak gratis te verkrijgen aan de toog.
  • Nadeel? Ze zijn in eerste instantie ontworpen voor een industriële toepassing waardoor je inboet aan akoestische en sociale beleving. Bovendien zijn zulke foamies een one size fits all.

Loop Earplugs

  • Voordeel? Lage kostprijs, ziet er mooi uit, verschillende maten, geluid wordt niet vervormd.
  • Nadeel? Er gebeurt géén lektest; 100% afsluitbaar zijn ze dus niet.

Vanaf € 19,95 via loopearplugs.com.

Op maat gemaakt

  • Voordeel? Comfortabel, goeie geluidskwaliteit, 100% ‘lekvrij’.
  • Nadeel? Hoge kostprijs, je moet langs audioloog, lange wachttijd.

2. Ga meteen naar het ziekenhuis

“Als je de ochtend na een optreden of festival nog steeds een pieptoon waarneemt, is het de bedoeling dat je onmiddellijk actie onderneemt,” waarschuwt Stalpaert. “De hardheid van de pieptoon maakt niet uit; als je het hoort en het stoort je, ga dan meteen naar het ziekenhuis. Vaak kan men met medicatie de gehoorschade nog terugdraaien. Verder bestaat er zoiets als hyperbare zuurstoftherapie. Daarbij word je zo’n tiental dagen in een zuurstoftank geplaatst om de doorbloeding van het slakkenhuis te stimuleren. Op die manier kunnen ze de gehoorschade nog terugdraaien.”

3. Probeer tinnitustherapie

Ook als je al langer tinnitus ervaart, is het volgens audioloog Karen Stalpaert niet te laat: “Je moet er heus niet mee ‘leren leven’; de juiste therapie kan er effectief voor zorgen dat die pieptoon verdwijnt, ook als gehoorschade niet de oorzaak is. Ons brein is, mits de juiste technieken, in staat om het tinnitus-geluid weg te filteren. Dat vraagt wel tijd, meestal zijn we zo’n 6 maanden bezig. In het begin van de therapie kom je wekelijks, daarna bouw je af naar om de 6 weken of om de 2 maand. Gemiddeld ben je zo’n 7 à 12 sessies bezig met 80 tot 90% slaagkans.”

Vanaf € 66/maand voor 6 maanden via audiks.be. Karen Stalpaert schreef ook een werkboek met oefeningen om zelf aan de slag te gaan. ‘Ongestoord’ kost € 24,99 en koop je via standaardboekhandel.be of bol.com.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content