Pas zesentwintig was Ragna toen diabetes type 1 of suikerziekte werd vastgesteld. Een donderslag bij heldere hemel, en toch geloofde ze van dag één dat alles goed zou komen. Ook al leeft ze dag in dag uit met een insulinepomp, toch geniet ze meer dan ooit van het leven, haar man en zoontje Bent.

Geen andere vrouw

Ragna: “Ik had al een tijdje in de gaten dat ik wat vermagerd was, maar stelde me niet echt vragen. Er was een collectieve sluiting op het werk en ik had dus meer stress dan anders, logisch dat ook mijn lichaam daarop reageerde, dacht ik. Totdat ik op kerstavond mijn feestjurk aantrok. Hij zat me maanden tevoren als gegoten, maar was ineens twee maten te groot. Nog diezelfde avond ben ik echt ziek geworden. Ik gaf over, voelde me moe en zwak en werd meteen op de spoedafdeling van het ziekenhuis opgenomen.

En daar viel het verdict: mijn suiker stond te hoog. Ik had diabetes type 1 en moest onmiddellijk aan de insulinetherapie. Mijn vader werd lijkbleek toen de dokter ons het nieuws kwam vertellen en ook mijn moeder schrok heel erg, maar ik zei toen al: ‘Dit komt goed, ik raak hier wel door’. En zo ben ik altijd blijven denken. Ik zou mijn ziekte geen kans geven om mijn leven compleet op z’n kop te zetten. Ik zou doen wat ik moest doen, heel nauwkeurig en gedisciplineerd, maar het leven moest wel gewoon verdergaan.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

Lees hier nog meer straffe verhalen van Nathalie die geen man vond voor haar kinderwens en Veerle die bevriend werd met de nieuwe vriendin van haar ex.

Lees ook:

Video: Hoe reageren twee vreemden die 4 minuten in elkaar ogen kijken?

5 dingen die succesvolle mensen doen na hun werk

Een kijk in de woning van de Obama’s na het witte huis

Door: Barbara Claeys