Ondertussen weet je wel dat voldoende slaap essentieel is voor je mentale én fysieke gezondheid. Maar op tijd in je bed gaan liggen, is niet voldoende. Een goede, kwalitatieve nachtrust is dat wel. Nick Powell – die ondernemers helpt om hun professionele en persoonlijke vaardigheden te verbeteren – deelt zijn slaaptips.

1. Overdrijf niet met koffie

Drink na 14.00 uur zeker geen koffie meer. Je denkt misschien dat je er weinig van voelt, maar de cafeïne verstoort hoe dan ook je nachtrust.

2. Ja, het moet écht donker zijn

Investeer in gordijnen of nog beter, rolluiken. Draag een slaapmasker en zorg dat alle lichten uit zijn, dus ook die van je smartphone, tv, laders of andere elektronica. Je denkt er misschien niet aan, maar ze verstoren je nachtrust.

“Een slechte nachtrust kan wijzen op een magnesiumtekort, supplementen lossen dat probleem eenvoudig op”

3. Zorg voor de goede temperatuur

Met andere woorden: zorg dat het fris is in je kamer. 18,5 °C is perfect. Misschien is die airco de investering echt wel waard?

4. Vermijd 1 uur voor je gaat slapen alle lichtbronnen

Lichtbronnen met blauw licht (dat van laptop, smartphone, tv…) zijn een no go. Wil je toch echt nog even je mails checken of Instagram bekijken, investeer dan een in een bril die blauw licht blokkeert of installeer een gratis programma dat het licht van je computer aanpast aan het uur van de dag.

5. Neem een magnesiumsupplement

Magnesium is belangrijk voor de werking van botten en spieren, daarnaast heeft het een invloed op je slaap. Een voedingssupplement nemen kan je nachtrust verbeteren. Raadpleeg wel eerst een dokter voor je een supplement gaat slikken.

6. Sport niet voor je gaat slapen

Uiteraard is sporten gezond, maar doe het liever ‘s morgens: het geeft je adrenaline en doet je hartslag en lichaamstemperatuur stijgen. En dat maakt het moeilijker om in te slapen.

7. Ga slapen voor 23.00 uur

Dit heeft te maken met je bioritme, ga je later slapen, dan stijgt je cortisolniveau. En dat is niet goed voor je nachtrust en je stressniveau. Bovendien is dat het hormoon dat ervoor zorgt dat je vet opslaat in je buikzone.

8. Maak een slaaptijd-cocktail

Die bestaat uit honing, thee en appelazijn. Doe twee eetlepels appelazijn en één eetlepel honing in een kopje thee zonder cafeïne of theïne. Goed roeren en drinken voor je gaat slapen.

9. Maak je hoofd leeg

Dat doe je best door iedere avond 10 minuten in een dagboek te schrijven. Op die manier zorg je dat je gedachten niet in je hoofd blijven rondspoken, maar weggeschreven staan. Op die manier kun je rustiger slapen.

Ben je ongerust? Maak dan een afspraak met je huisarts of bij de slaapkliniek.

 

Meer tips voor een goede nachtrust:

(Bron: The Thrive Global – Beeld: Getty)