Straffe getuigenis: Katia is verlost van haar ongemakken dankzij Pascale Naessens

Dat de recepten van Pascale Naessens helend werken, bewijst haar nieuwste boek. Openhartig over eten bevat 25 interviews door Pascale zelf, met mensen die beter werden, soms zelfs een ziekte overwonnen, door haar pure keuken.

 

Katia (46) is halftijds huisvrouw en halftijds bediende in een woonzorgcentrum. Ze nodigt me uit in haar open keuken, waar ze tapenades en hapjes met geitenkaas heeft gemaakt. Katia is vermagerd en haar nieuwe look bevalt haar, maar dat ze nu van haar ongemakken verlost is, is waar het haar écht om gaat.

Katia, waarom ging jij anders eten?
Toen ik je hoorde spreken bij Villa Vanthilt, was het net of je het over mij had. Ik sliep voldoende, maar zelfs na negen uur slaap kon ik moeilijk uit mijn bed. Als ik ’s morgens in mijn auto zat, had ik het gevoel dat ik zwaar was doorgezakt. Regelmatig had ik een eczeemvlek op mijn gezicht. Ooit vroeg ik mijn huisarts of er een verband kon zijn met voeding, maar hij lachte dat weg. Jij had het over een opgeblazen gevoel als gevolg van onaangepaste voeding; ook daar had ik altijd last van. Na die uitzending ben ik je boek Puur eten dat je gelukkig maakt gaan kopen en ik was vertrokken!

Hoe het begon

Toen ik anders wilde beginnen te eten, zei mijn man: ‘Dan zul je het zelf moeten klaarmaken’, want voordien kookte hij. Dat heb ik gedaan. De kinderen weigerden in het begin, ze vonden het allemaal veel te puur. Na drie weken stond ik te huilen in de keuken, maar een week later is mijn keerpunt gekomen.

Mijn eczeemvlek was weg!

Ik stond op en voelde mij niet meer moe. Ook dat opgeblazen gevoel was weg. Na een maand had ik al resultaat.

Wat is het voornaamste wat je drijft om op deze manier te eten?
Het gezondheidsaspect. Gaandeweg heb ik echt beseft wat voeding met een mens doet. Ik heb een spreuk ophangen: ‘Gezonden willen van alles, zieken slechts één ding’ en zo is dat. Jammer dat ik dat eenentwintig jaar geleden niet ontdekt heb, want onze kinderen zijn nu op een heel moeilijke leeftijd om anders te gaan eten. Ze zijn grootgebracht met de klassieke manier en suiker, een koek of melkchocolade horen daar helaas bij. Het traditionele voedingspatroon zit er nog ingebakken. Ik vergelijk ons lichaam met een auto. Als je daar slechte benzine in doet, zul je dat bekopen. De desserts uit jouw boeken en de hapjes eten ze gelukkig wel graag. Alleen hun aardappels, pasta of brood kunnen ze moeilijk missen.

Hoever ga je in je gezonde keuken?
Ik eet nu al twee jaar op deze pure manier en ik kom niet meer bij. Vermageren doe ik ook niet, maar dat hoeft ook niet. Jouw desserts eten we ook, de chocoladetaart met avocado. Elke morgen eet ik mijn fruit, maar ’s zondags eet ik drie pistolets met boter. Ik ben niet fanatiek, maar merk het meteen als ik twee dagen brood durf te eten. Dan is dat opgeblazen gevoel terug.

Welke reacties kreeg je van je omgeving op je nieuwe eetpatroon?
Twee jaar geleden viel het enorm op dat ik zo veel vermagerd was en meer energie had. Ik zat beter in mijn vel. Via via hoorde ik dan: ‘Ze zit aan de botox, zeker?’. Mensen die botox laten spuiten, zijn glad en ik ben helemaal niet glad! Ach, intussen zijn ze eraan gewend. Verandering doet altijd wel wat stof opwaaien, maar ik wil niet horen dat dit een dieet is, want dat is niet zo. Als ik mensen hoor praten over ‘het dieet van Pascale Naessens’, vind ik dat totaal verkeerd. Het is gewoon een andere manier van leven.

Kook je vaak volgens de recepten van Mijn Pure Keuken?
Ja. Ik heb al jouw boeken en ik heb ze ook nodig voor ontbijt, lunch en avondeten. Anders dan de rest van mijn gezin, want zij eten ’s middags brood met beleg. Ik moet er wel voor zorgen dat ik voldoende afwisselend kook, maar dat gaat al beter dan vroeger. Inmiddels ken ik de meeste ingrediënten voor de lunch al uit mijn hoofd. Het is steeds minder een opdracht.

Lees ook: 3 x feestgerechten van Pascale Naessens

Hoe het mijn leven veranderde

Mijn smaak is veel puurder geworden. Frisdrank krijg ik niet meer binnen. Ook bepaalde wijnen vind ik niet lekker: witte wijnen die te zuur zijn, of rode wijnen die een zware afdronk hebben. Vroeger dronk ik gewoon een glaasje mee, nu ruik ik eraan en de geur alleen al zegt me al genoeg.

Ik begin meer te voelen, ik luister meer naar mijn lichaam.

Ik ben ook al twee jaar niet meer ziek geweest. Mijn man had een tijdje geleden een zware verkoudheid en de week erna had onze dochter een keelontsteking en onze zoon een oorontsteking, maar ik ben niet ziek geworden. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dat komt door mijn voeding.

Fan van Pascale? Ontdek dan ook de basisingrediënten die ze altijd in huis heeft. 

Hoe bevalt het fruitontbijt je?
In het begin vond ik het vreemd, want het was oktober en fruit associeer ik altijd met de zomer. Ik dacht: dat gaat mij niet lukken om in de winter fruit met kokosmelk te eten. Nu zou ik niet meer zonder kunnen. Met de vier boterhammen die ik vroeger at, hield ik het uit tot 10 uur en dan moest ik soep drinken, want mijn maag deed pijn van de honger. Met mijn fruitontbijt hou ik het vol tot de middag.

Ontdek hier het fruitonbijt van Pascale Naessens door onze lezeressen

Als je nu terugkijkt op je vroegere voeding, wat was dan de grootste boosdoener?
Het brood denk ik, samen met de foute combinaties: vlees, aardappelen, groenten, saus, vetten, ik at gewoon alles door elkaar.

Heb je nu het gevoel dat je meer of minder eet dan vroeger?
Misschien eet ik nu wel meer. Ik ben altijd al een grote eter geweest, alleen ben ik nu meer voldaan. Ook het tussendoor hunkeren naar iets heb ik niet meer. Jij zegt: ‘Je lichaam wordt gevoed, je bent voldaan en daardoor hunker je minder. Alles in je lichaam komt helemaal tot rust en er worden geen signalen meer gegeven aan je hersenen dat je iets moet eten’. Ik geloof dat je gelijk hebt.

Nog meer getuigenissen over het effect van de gezonde voeding van Pascale Naessens, lees je deze maand in Feeling.

 

Lees ook:

Lees nog meer getuigenissen in het nieuwe boek van Pascale Naessens ‘Openhartig over eten’.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content