Terug aan het werk: 9 tips om van die vakantiekilo’s af te raken

Je vakantie zit er alweer op. Je komt terug met mooie herinneringen, een zak vol souvenirs en... wat extra kilo’s. Op het strand liggen, terrasjes doen en alle lokale specialiteiten proeven, op reis gaan doet wat met je lichaam. Dankzij deze tips ben jij in no time volledig terug op het gezonde pad.

Vakantie, dat is zorgeloos genieten, tot rust komen én genieten van de lokale specialiteiten. Gevolg: we komen vaak terug met wat extra bagage. Gelukkig zijn er enkele tips om die reiskilo’s in no time terug kwijt te spelen.

1. Eet veel groenten

Nu je net terug bent van je reis is het extra nuttig veel groenten op het menu te zetten. Probeer 5 porties groenten per dag te eten, drink verse soep en eet een salade bij je lunch. Gebruik ze ook als snack. Ze zijn lekker, ze vullen goed én ze bevatten amper calorieën.

2. Drink voldoende water

Op reis maakt water regelmatig plaats voor lekkere cocktails of frisdranken. Start vandaag nog om zoveel mogelijk water te drinken. Het hydrateert je lichaam en je hongergevoel is minder groot.

3.  Drink minder alcohol

Al die alcoholische drankjes zijn écht niet goed voor je lichaam. Probeer daarom na je reis een tijdje geen (of minder) alcohol te drinken. Op terras met vriendinnen? Ga dan voor een heerlijke mocktail (alcoholvrije cocktail).

4. Voorzie gezonde snacks

Op je reis ben je sneller geneigd de hele dag door te eten. Een hapje hier, nog een snack daar,... Snacks hoeven op zich geen probleem te vormen, maar kies wel voor de gezonde opties. Dat vraagt enige voorbereiding: dankzij deze tips heb je ze altijd bij de hand. 

5. Voorzie voldoende eiwitten

We eten te veel koolhydraten en te weinig eiwitten. Meer eiwitten op je menu zorgt voor een vol gevoel en houdt ook je bloedsuikerspiegel in balans. Hierdoor krijg je minder snel honger na je maaltijden. Eet dus minder brood en pasta’s en verwerk bonen, peulvruchten, ongezouten noten en vis in je gerechten. Als je toch dan toch koolhydraten eet, maak je best een onderscheid tussen goede en slechte. Slechte koolhydraten zitten in geraffineerde voeding zoals suiker en producten met witmeel zoals wit brood, frisdrank en pasta. De goede koolhydraten vind je in bladgroenten, fruit, noten en onbewerkte volkoren producten.

6. Breek je vakantiepatroon

Op vakantie laat je jezelf gaan. De vakantiekilo’s vliegen er aan door tussendoortjes en meerdere gangen op een avond. Het is écht verleidelijk om dit patroon thuis aan te houden. Als je met een hongergevoel zit, kan je dit oplossen door voor de maaltijd een bord rauwe groentjes of verse soep te eten.

7. Ga terug sporten

Kies je niet voor een sportieve vakantie, dan ben je tijdens je reis even niet meer aan het bewegen geweest. Voor je conditie én je lijn is het nuttig zo snel mogelijk terug te gaan sporten. Nodig je vriendinnen uit en ga ervoor. Is de sportschool nog gesloten tijdens de zomervakantie? Nodig dan een vriendin uit om te gaan lopen of een gezellig rondje te wandelen. Geen excuses mogelijk.

8. Eet vezels

Vezels geven je een verzadigd gevoel en doen wonderen voor je metabolisme. Zet ze vanaf nu dus vaker op het menu. Hier ontdek je of je dringend meer vezels moet eten. 

9. Maak een planning

Het is belangrijk terug in je dagelijkse, gezonde routine te raken. Maak daarom een planning en een boodschappenlijstje voor de winkel. Plan niet té veel restaurantbezoekjes in, die maken het moeilijker je vakantiekilo’s te verliezen.

Meer tips voor je gezonde levensstijl:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content