Na de coronapandemie ziet het ernaar uit dat we met een ander – wereldwijd – kwaaltje kampen: vermoeidheid. Het lijkt wel of iedereen uitgeput is; de ene voor een bepaalde periode, de andere élke dag. Wie langs de dokter ging en ‘doe het wat rustiger aan’ als remedie kreeg, ziet vaak één belangrijke trigger over het hoofd: geluid. Want ja, omgevingslawaai maakt je moeër dan je denkt.

Noise pollution

We zijn ons steeds meer bewust van de invloed van onze omgeving op ons lichaam. We eten massaal vegetarisch, drinken plantaardig en hebben een luchtreiniger in huis om vuile deeltjes te filteren. Ook het elimineren van noise pollution kan aan dat lijstje worden toegevoegd want lawaai heeft een grotere impact op ons welzijn dan we in eerste instantie denken.

“Twee jaar thuiswerken – zonder afleiding van collega’s, trein- of filegeluiden – maakte ons opvallend gevoeliger voor geluid,” weten Antwerpenaars Maarten Bodewes (36) en Dimitri O (36), oprichters van de Loop design-oordopjes. Ze deden in de Verenigde Staten een onderzoek naar de impact van lawaai bij een doorsnee bevolkingsgroep. “Uit onze bevraging blijkt dat meer dan de helft gevoeliger is geworden aan geluid, in vergelijking met de start van de coronapandemie. Vooral luide muziek (43%) en conversaties (42%) zijn een grote trigger. Zo’n 52% krijgt er gemiddeld zes keer per week hoofdpijn van.”

“Er komt een waterval aan prikkels binnen in een zintuig dat hier eigenlijk niet voor gemaakt is; dat zorgt voor een grote uitdaging.”

In Groot-Brittanië deden de twee heren hetzelfde onderzoek maar énkel bij hoogsensitieve mensen. Welke overtollige randgeluiden deze ondervraagden het vaakst als vermoeiend bestempelden? “Twee derde van de geluidsensitieve mensen is vooral gevoelig aan huilende of spelende kinderen,” concludeert Maarten. “Daarnaast geeft 59% aan luidruchtige buren als trigger te ervaren en voor hetzelfde percentage werkt ook keukenapparatuur op de zenuwen. 38% kan zoomcalls of luide gesprekken van anderen minder goed verdragen en 35% ergert zich aan eetgeluiden. Naast ‘volume-moeheid’, heb je dus ook misofonia, ofte: een gevoeligheid aan specifieke geluiden die enkel voor bepaalde mensen triggerend zijn.”

Impact op onze mentale gezondheid

Maar welke impact heeft ‘lawaailast’ op ons algemeen welzijn? “Over het algemeen zien we drie grote gevolgen; dat zijn 1) stress, 2) hoofdpijn en 3) een mental breakdown of paniekaanvallen,” aldus Dimitri. “Wetenschappelijk onderzoek ontbreekt maar ik dénk dat je de oorzaak niet ver hoeft te zoeken. Onze hersenen moeten heel wat impulsen verwerken en vooral licht en geluid vragen een grote inspanning. De oorspronkelijke functie van ons gehoor is ons waarschuwen voor gevaar en om die frequenties te versterken, heeft dit orgaan de vorm van een trompet. Vandaag leven we in een wereld met heel wat meer prikkels. Er komt een waterval aan geluiden binnen in een zintuig dat hier eigenlijk niet voor gemaakt is, en dat zorgt voor een grote uitdaging.”

Een drukke omgeving of prikkelende situaties vermijden, kunnen helpen maar zulke sociale isolatie leidt op zijn beurt tot toenemende prikkelbaarheid en angststoornissen.

Wat doe je eraan?

De meest voor de hand liggende oplossing, is je leven anders inrichten zodat je minder wordt blootgesteld aan prikkels. Een drukke omgeving of prikkelende situaties vermijden, kunnen helpen maar zulke sociale isolatie leidt op zijn beurt tot toenemende prikkelbaarheid en angststoornissen. Hoe je jouw brein dan minder vermoeid en toch nog deelneemt aan de maatschappij? “Bepaalde apps met meditatieve geluiden kunnen helpen, denk aan Calm en Endel,” tipt Dimitri. “Ze produceren een constant geluid – ook wel white noise – dat het andere overstemt. Naast deze apps, bieden oordopjes vanzelfsprekend soelaas. Wij ontwierpen bijvoorbeeld een model voor het nachtleven, de Experience, waarmee je nog volop geniet van de muziek en gesprekken helder hoort, gewoon iets minder luid. Dit is precies wat ook hoogsensitieve mensen willen. Daarnaast hebben we er eentje die tot 27 decibel dempt, onze Quiet, speciaal voor mensen die op zichzelf willen keren en alle geluiden heel stilletjes horen. Tip: gebruik deze niet enkel tijdens het werken of slapen, maar ook bijvoorbeeld als je een trein neemt of naar de supermarkt gaat. En maak je geen zorgen over wat andere mensen hiervan denken; het doel van onze stijlvolle oordoppen is om het net zo normaal te maken als een zonnebril. Die zetten we toch ook op zonder nadenken om onze ogen te beschermen?”

5 x stijlvolle oordopjes

Oordopjes waarmee je niet op een Teletubbies-telg lijkt? Die vind je hierzo:

Experience oordopjes

Loop
€ 24,95 – Shop ze hier

Quiet oordoppen

Loop
€ 14,95 – Shop ze hier

EARHD® 90 oordopjes

Flare Audio
€ 56,99 – Shop ze hier

EAROS ONE

EAROS
€ 37,95 – Shop ze hier

Calmer dopjes

Flare Audio
€ 30,99 – Shop ze hier

Tips voor meer energie

Openingsbeeld: Imaxtree.