Van een opgeblazen gevoel tot voedselintoleranties: dé tips van professor De Looze
Wie ‘Topdokers’ keek, zal hem ongetwijfeld herkennen, dokter Danny De Looze. Zijn kennis en ervaringen in de praktijk bundelt hij nu in een boek. In ‘Lactose, gluten & co’ vertelt hij alles over ons maag- en darmstelsel, legt hij uit hoe de meest voorkomende problemen vermeden kunnen worden en maakt hij komaf met enkele hardnekkige mythes.
“Mijn collega’s en ik hebben het druk. Veel patiënten zouden zich al een doktersbezoek kunnen besparen door simpelweg mijn boek te lezen”, vangt Danny De Looze aan. “Heel veel maag- en darmklachten kunnen opgelost worden dankzij voeding. Gewoon je eetpatroon aanpassen en je komt vaak al een eind.” Tijd voor een gesprek.
Er wordt heel wat geschreven over gezonder eten. Meer vezels eten onder andere. Is dat de grote oplossing voor mensen met darmklachten?
“Het hangt natuurlijk af van welke klachten je hebt. Vezels zijn zeker gezond, dat hebben verschillende studies aangetoond. Ze verminderen de kans op hart- en vaatziektes en op kanker. Toch is zeker niet iedereen gebaat bij veel vezels. Zo’n 15% van de Vlamingen kampt met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Zij eten vaak beter wat minder vezels in plaats van meer.”
“ZElftests kosten vaak 200 à 300 euro en werken niet. echte voedselallergieën zijn heel zeldzaam. twijfel je echt? ga dan naar een dokter”
15% is veel. Wat houdt dat syndroom in?
“Het prikkelbaredarmsyndroom is een fucntionele darmklacht: dat wil zeggen dat klachten worden veroorzaakt door een verstoorde functie, maar dat er geen fysieke afwijking te vinden is. Het hoofdkenmerk is buikpijn, minstens 1 keer per week en dat langer dan 3 maanden. Daarnaast zijn een verstoord stoelgangpatroon (diarree of verstopping) en bloating heel typisch. Bloating is een opgeblazen gevoel, rommelingen, winderigheid door de gassen in de buik. Soms gaat dat letterlijk gepaard met zichtbare opzetten. Sommige mensen lijken bijna zes maanden zwanger op het einde van de dag.”
En die vezels hebben een impact?
“Dat werkt eigenlijk als volgt: ons lichaam kan geen vezels afbreken. Dat is op zich geen probleem. Het kan echter een probleem zijn als je overgevoelige darmen hebt. Die vezels komen namelijk in onze dikke darm terecht, daar worden ze door de darmbacteriën vergist. En vergisting en fermentatie zorgen voor de aanmaak van gas. Vandaar dus dat je veel meer windjes moet laten als je pakweg bonen eet. Houd die trouwens zeker niet in, want daar krijg je buikpijn van.”
Vezels vind je onder andere in volkorenbrood. Sinds enkele jaren is glutenvrij een trend. Een goede zaak?
“Ten eerste is het interessant voor mensen met een glutenintolerantie, een allergie voor gluten dus. Want door de hype zijn er veel extra producten op de markt gebracht. Maar ver war deze groep – zowat 1 op 200 heeft het – niet met de mensen die gevoelig zijn voor gluten. Voor die eerste groep is slechts 1 kruimel al voldoende voor een reactie. De glutengevoelige mensen kunnen perfect gluten eten, zij het minder. En het zijn vooral die mensen met prikkelbare darm die gebaat zijn bij dat glutenvrij eten. Niet voor de gluten zelf, wel omdat gluten onder andere in volkorenbrood zitten. Dus geen gluten staat gelijk aan minder vezels. En dat verklaart waarom veel mensen zich er beter bij voelen.”
“Vergisting en fermentatie zorgen voor de aanmaak van gas. vandaar dat je veel meer windjes moet laten als je bonen eet. Maar houd ze zeker niet in, want dan krijg je buikpijn”
Zo er nog heel wat intoleranties. Maar hoe test je dat?
“Ik zie vaak patiënten met de zotste lijsten. Uit een zelftest die maar liefst twee- of drienhonderd euro kost, blijkt dat ze allergisch zijn voor broccoli of zalm. Ten eerste zijn die testen niks waard op wetenschappelijk vlak en werken ze niet. Ten tweede is een echte voedselallergie zeldzaam, het wil zeggen dat je een branderig gevoel krijgt als je iets eet of dat je opzwelt. En dus niet dat je darmen gevoelig reageren als je iets eet. Je kunt eerst en vooral zelf testen hoe je op iets reageert, en als je twijfelt over intoleranties kun je een afspraak maken bij de dokter.”
Er zijn heel wat thees of voedingssupplementen die de spijsvertering bevorden of goed zijn voor maag en darmen. Zijn die een goed idee?
“Er is niets bewezen over de werking van voedingssupplementen. Dat is ook niet nodig, want ze dragen geen gezondheidslabel en zijn overal vrij verkrijgbaar. Niemand weet dus eigenlijk wat het doet. Het is vooral een commerciële business die geld moet opbrengen. Ik raad ze dus zeker niet aan. Let liever op je voeding en maak indien nodig een afspraak bij een maag- en darmspecialist. Of lees mijn boek, dan leer je al heel wat bij”, lacht de professor.
Lactose, gluten & co – Dr. Danny De Looze – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – € 22,99 – Hier verkrijgbaar
Meer over gezonde maag & darmen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier