Halen die korte, donkere dagen de pit uit je lijf? Niet abnormaal; het gebrek aan daglicht stuwt je energiepijl de laagte in. Eet je winterdip weg en kies voor maaltijden waar je een boost van krijgt.

Kracht op je bord

Hoewel voeding niet àlles kan oplossen, hangt hoeveel energie jij hebt voor een groot deel samen met wat er op je bord ligt. Zo zullen calorierijke voeding en vetten meer energie kosten om te verteren, waardoor je je vermoeider voelt. Ideaal zijn gerechten met extra vitamine D en vitamine B12.

1. Start met een suikerarm ontbijt

Het ontbijt is belangrijk maar er is één ding dat je moet onthouden: koekjes, wit brood en alle andere snelle koolhydraten vermijd je best. Je lichaam zet ze al gauw om in suikers waardoor ze voor een piek in je bloedsuikerspiegel zorgen, gevolgd door een dal. Toch zin in brood? Kies dan voor de volkoren variant: die bevat veel vezels en is daarom beter voor je darmtransit. Het geeft je sneller en langer een verzadigd gevoel én zou je gelukkiger maken. Tip: ook matcha pancakes met yoghurt of chiazaad met rood fruit zijn bijvoorbeeld prima om de dag mee te starten.

2. Lunch propvol proteïnen

Onderschat de kracht van proteïnen en aminozuren niet. Kies voor de minst bewerkte voedingsproducten, denk aan eieren, kip, vis (tonijn, zalm) en peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten). Vooral vitamine B12 zou belangrijk zijn voor je gemoed. Mix met groene groenten als spinazie, paksoi, boerenkool en courgette voor een lunch tjokvol energie.

3. Kies je tussendoortje wijs

Wie geen zin heeft in haver als tussendoor kan ook voor amandelnoten of pure chocolade gaan. Ze vullen een magnesiumtekort aan, verantwoordelijk voor onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en een nerveus gevoel. Tip: de keto-vriendelijke, suikervrije chocolade van de Belgische start-up Okono is écht om van te smullen.

4. Diner met vis en groenten

Vette vis (denk aan zalm) bevat heel wat omega 3-vetzuren die je nodig hebt om mentale vermoeidheid tegen te gaan. Zo’n goeie vetten zitten trouwens ook in noten, zaden, olijfolie en avocado. Daarnaast zijn groenten als diner àltijd een goed idee, zet bijvoorbeeld in op bloemkoolbroccoligroene kool en pompoen en probeer zoveel mogelijk af te wisselen, zodat je alle voordelen van die verschillende groenten meepikt. Tip: deze lekkere zalmburger van Sandra Bekkari is guilt-free!

Ook dit nog…

De juiste voeding is natuurlijk niet zaligmakend, zorg er daarom ook voor dat je – zéker nu! – eerst een wandelingetje maakt voor je onder het deken kruipt. Voel je jezelf echt niet lekker? Praat erover met je partner, vriendinnen, misschien wel een arts. Zit je niet lekker in je vel, wees dan nooit bang om hulp te zoeken!

Meer energieboosters

Openingsbeeld: Deliveroo Hawaiian Poké Bowl.