Eindelijk werk maken van die gezonde levensstijl? Een goed idee! Al zijn er van die dingen die je ab-so-luut niet kunt laten. Voor jou misschien een lekker stuk chocolade of net chips. Goed nieuws: volgens nieuw onderzoek moet je écht niet zo streng zijn voor jezelf en horden die snacks gewoon bij je gezonde levensstijl.

Je weet ondertussen dat een zwaar dieet NIET het geheim is om op lange termijn kilo’s te verliezen. Schommelen je eetgewoontes ook van spinazie en avocado op weekdagen tot heerlijk roomijs op zondag? Geen zorgen, het is perfect normaal. Maar is er meer! Volgens onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Nutrients, komen die kleine zondes de voordelen van je gezonde gewoontes niet in de weg te staan. Het is dus echt zo: het draait echt om een gezonde balans.

“We zien het veel te zwart-wit. Die ‘zondes’ horen bij een gezond eetpatroon. Ze zorgen dat je op de lange termijn gemotiveerd blijft”

Gezonde gewoontes

De onderzoekers bekeken twee verschillende studies over het onderwerp. Ze vroegen aan een groep respondenten, die een mediterraans dieet moesten volgen, om daarna terug hun ‘gewoon’ eetpatroon te volgen. Ze evalueerden de fysieke gezondheid van de deelnemers, eerst na het mediterraans dieet en vervolgens na het ‘gewoon’ dieet.

Volgens Wayne Campbell, professor en een van de onderzoekers zijn de voordelen van je gezond eetpatroon niet compleet verloren als je een keer gezondigd hebt. Met andere woorden: wil je een bepaald eetpatroon volgen – of het nu is omdat je je hart gezonder wilt maken, beter wilt slapen of je productivteit wilt verbeteren: het is oké dat je niet perfect bent. Wees dus niet te hard voor jezelf als je beslist keto te volgen, maar op een dag toch heel erg zin hebt in zoete aardappel. Ga ervoor, en geniet er vooral van!

Vooral gezond

“Als je voldoende gezonde voedingsmiddelen eet, in combinatie met je favoriete zondes, leef je over het algemeen gezond”, zegt Dr. Josh Axe aan Elite Daily. “Al moet je dat zondigen met mate doen natuurlijk”, klinkt het. “Het is vooral belangrijk in je achterhoofd te houden dat die ene snack of maaltijd niet je hele levensstijl bepaalt. Je eet erna gewoon terug gezond en er is niets verloren. Dat zegt ook voedingsdeskundige Monica Auslander Moreno aan Elite Daily. “Veel mensen zien eten als goed of slecht, maar het is beter om voeding minder zwart-wit te bekijken. Bovendien is diëten geen goed idee. “Wil je gezond leven, bekijk het dan op de lange termijn. En houd daarbij niet enkel rekening met voeding, maar ook met beweging en mentale gezondheid. Zie jezelf als de CEO van je eigen lichaam. Je ontslaat geen medewerker omdat hij één kleine fout maakt, je moet jezelf daarom ook niet zwaar bestraffen als je iets eet dat niet perfect gezond is.”

Genieten van eten

Volgens Monica zijn die ‘ongezonde’ maaltijden zelfs onderdeel van een langdurige gezonde levensstijl. “Je plant ze best. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat je naar een verjaardagsfeestje van een goede vriendin moet dit weekend, en je bent verzot op taart, vertel jezelf dan op voorhand dat je dat stuk taart gerust mag eten. Zonder jezelf te verbieden andere maaltijden te eten of meer te gaan sporten. Die gezonde dagelijkse gewoontes en die kleine ‘zondes’ zo nu en dan, behoren allemaal tot een gezond eetpatroon. Vergeet niet: voeding is een bron van plezier, geluk, samenzijn en zelfs religie. We moeten ervan genieten en een balans vinden. Van die ‘zondes’ moet je dus gewoon genieten en ze mogen niet als kwaad beschouwd worden. Zo hoef je eigenlijk niet te diëten en houd je die gezonde levensstijl op lange termijn vol.”

Meer over gezonde voeding: