3 x rijst- en pastavervangers om vingers bij af te likken

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Echte Italofielen zijn verknocht aan hun pasta di mamma. Toch jammer dat je die opgeblazen buik er ook altijd moet bijnemen. Vegan-chef Julie to the rescue want dankzij haar boek ‘Easy Vegan met Julie’ tover je in no-time slanke receptjes op je bord die nét zo lekker zijn als pastagerechten. Die Dolce Vita levensstijl moet je dus voor niets laten.

Plan je een lentefeest en wil je gezonde hapjes op het menu? Hier vind je nog meer inspiratie!

3 x rijst- en pastavervangers

6 x rainbow sushi

6 x rainbow sushi

6 x rainbow sushi

Wortel-hazelnootpaté

1. Doe 60 g hazelnoten en 4 eetlepels cashews in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een redelijk fijn meel.
2. Voeg 2 kleine wortels, ½ kleine rode paprika, 1 el edelgistvlokken, 1 el citroensap, 1 el shiro miso en ½ koffielepel gedroogde rozemarijn toe, samen met zwarte peper en zout naar smaak. Mix tot een dikke paté.

Sinaas-misodip

Doe sap van 1 kleine sinaasappel, 3 eetlepels shiro miso en 2 eetlepels tahin (sesampasta) in de blender samen met gember, look, peper en zout naar smaak. Mix tot een romige dipsaus.

Sushi rolls

1. Leg elk noriblad op de sushimat met de doffe, ‘ruwe’ kant naar boven.
2. Bedek drie vierde van het blad met kiemscheuten.
3. Voeg daarna wat wortel, rode paprika, komkommer en rodekool toe.
4. Bedek de groenten met twee grote lepels wortel-hazelnootpaté.
5. Rol de sushi door het noriblad strak aan te duwen met de sushimat.
6. Maak het uiteinde van het noriblad nat met lauw water en ‘plak’ de sushirol dicht.
7. Snijd de sushirol in gelijke stukken met een vlijmscherp mes en serveer met de sinaas-misodip. Presenteer deze sushi zo vers mogelijk, zodat de nori niet taai wordt.

Julie’s tips & tricks

Kiemscheuten zijn rijk aan eiwitten en chlorofyl. Die stof helpt je energieniveau te verhogen, gaat huidveroudering tegen en voorkomt verkoudheden. Je kunt de kiemscheuten ook vervangen door gekookte quinoa of fijngehakte ‘bloemkoolrijst’.

Spaghetti koko kerrie voor 4 personen

Spaghetti koko kerrie voor 4 personen

Spaghetti koko kerrie voor 4 personen

Kokos-kerriesaus

1. Giet 400 ml kokosmelk in de blender samen 2 grof gehakte tomaten, 1 klein teentje look, 1 kleine lente-ui, 120 g tomatenpuree, 1 eetlepel limoensap, 1 kleine eetlepel verse gember, 2 koffielepels kerriepoeder, 1 kleine koffielepel zout, ½ koffielepel ahornsiroop en wat cayennepeper. Mix tot een romige saus.
2. Proef en voeg eventueel extra kruiden toe. Ik gebruik vaak ook een halve koffielepel garam masala, een Indische kruidenmengeling met onder andere komijn, kardemom, kaneel en kruidnagel. Heerlijk!

Pasta

1. Schil 4 medium courgettes en 4 medium wortels. Gebruik een spiraalsnijder om er noedels van te maken.
2. Rooster 1 handvol pijnboompitten eventueel in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn.
3. Meng de groentepasta en de kokos-kerriesaus vlak voor het serveren. Zo voorkom je dat de pasta waterig wordt. Heb je zin in iets warms of moeite om rauwe courgette te verteren? Warm de noedels en de saus dan kort even op.
4. Serveer met de kerstomaatjes, lente-ui, koriander en pijnboompitten.

Julie’s tips & tricks

Maak ook eens pasta van andere groenten zoals rode biet, knolselderij

Groentebrochettes met Mexicaanse quinoa voor 2 personen

Groentebrochettes met Mexicaanse quinoa voor 2 personen

Groentebrochettes met Mexicaanse quinoa voor 2 personen

Gemarineerde tempé en groenten

1. Snijd 4 koppen seizoensgroenten  (bv. 1 kleine venkel, 1 rode ui, ½ kleine butternutpompoen) en 170 g gerookte tempé in stukjes van ongeveer dezelfde grootte.
2. Meng in een grote kom 6 eetlepels tamari, 3 eetlepels limoensap, 2 eetlepels oregano, de olijfolie, het komijnpoeder en de cayennepeper. Roer goed met een lepel.
3. Doe de groenten en tempé erbij en roer opnieuw. Laat 15 minuten of langer marineren.
4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
5. Rijg de gemarineerde groenten en tempé aan brochettestokjes.
6. Plaats de brochettes 15 minuten of langer in de oven, tot de groenten gaar zijn. Draai de brochettes na 10 minuten om zodat de bovenkant zeker niet aanbrandt.

Mexicaanse quinoa

1. Breng 130 g gekookte quinoa op smaak met limoensap, olijfolie, zout, cayennepeper en koriander.
2. Serveer met de groentebrochettes en zure cashewroom, yoghurtdressing of een andere saus naar keuze.

Julie’s tips & tricks

Wil je de overgebleven marinade niet verspillen? Bewaar ze dan in een glazen bokaal in de koelkast en gebruik ze om groentestoofpotjes op smaak te brengen.

Tips om je tafel ’tuinfeest-proof’ te dekken vind je in onze Dolce Vita Feeling Gold. Vanaf 19 april 2017 verkrijgbaar. Mis hem niet!

Meer slanke recepten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content