De beste nieuwe films & series op Netflix volgens onze cultuurexpert

Andreas Ilegems

De herfst vrààgt gewoon om gezellige avondjes thuis onder een dekentje. Jouw ideale gezelschap daarbij? Cultuurexpert Andreas Ilegems selecteert voor jou de beste nieuwe films en series op Netflix.

6 x de beste nieuwe films en series op Netflix

1. Blonde

Het Amerikaanse filmicoon Marilyn Monroe is het hoofdpersonage in deze film naar het gelijknamige boek van Joyce Carol Oates. Maar reken niet op een doordeweekse biopic over Monroe’s leven. Blonde mengt feit en fictie tot een verrassend feministische interpretatie, die focust op haar trauma’s en haar interne tweestrijd tussen zichzelf als Norma Jeane Baker (haar officiële naam), en die andere persoon, Marilyn Monroe (haar alias). De Cubaanse brunette Ana de Armas (bondgirl in No Time to Die) kruipt dankzij een leger make-up- en haarstylisten in de gedaante van de filmster met de opwaaiende witte jurk.

2. Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story

Netflix heeft er een nieuwe true crime-hit bij. Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story draait om de weerzinwekkende misdaden van Jeffrey Dahmer en het falende Amerikaanse systeem waardoor de beruchte seriemoordenaar meer dan tien jaar lang zijn gruwelijke gangetje kon gaan. Een sterke Evan Peters (Mare Of Easttown) speelt de hoofdrol en wordt herenigd met bedenker Ryan Murphy, met wie hij eerder samenwerkte op de set van American Horror Story en Pose.

3. Anna

Een actiethriller van de Franse regisseur Luc Besson, bekend van films als Léon, The Fifth Element en Lucy. In Anna is de Russische schone Anna Poliatova  (Sasha Luss) slachtoffer van huiselijk geweld. Om te ontsnappen aan haar uitzichtloze leven krijgt ze van de KGB het aanbod om aan de slag te gaan als spion voor Olga (Helen Mirren mét Russisch accent). Ze reist af naar Parijs en begint aan een dubbelleven waarin ze zich naast haar modellencarrière ook nog bekwaamt met missies en moordaanslagen.

4. Chef’s Table: Pizza

Unieke smaakcombinaties, bijzondere ingrediënten en levensverhalen rondom pizza: dat is waar het in Chef’s Table: Pizza om draait. Zes gerenommeerde chef-koks doen een boekje open over hun originele en creatieve bereidingswijzen van pizza. Van de traditionele Italiaanse pizza, tot de Amerikaanse varianten en zelfs een van Koreaanse afkomst, die voor de chef dienst doet als een vorm van boeddhistische meditatie. Een must voor elke pizzaliefhebber!

5. Do Revenge

Maya Hawke (Stranger Things), Sophie Turner (Game of Thrones), Camila Mendes (Riverdale), Austin Abrams (Euphoria), Maia Reficco (Pretty Little Liars). Alleen al voor de sterrencast is deze tienerfilm een must. Centraal staan twee zeventienjarigen die wraak besluiten te nemen op de personen die hun sociale status hebben verwoest op een elitaire high school. Do Revenge zit vol knipogen naar nineties tienerfilms als Cruel Intentions en Clueless, overgoten met een Gen Z-sausje (zo speelt Michelle Gellar uit Buffy The Vampire Slayer de directrice). En met zijn pastelkleuren, over the top outfits en eclectische muziek (van Fatboy Slim tot Billie Eilish) is dit een lust voor oog én oor.

6. Derry Girls – seizoen 3 (vanaf 7 oktober)

Deze briljante sitcom volgt vijf tieners tegen de achtergrond van de Troubles in Noord-Ierland in de jaren negentig. In de kern is het een verhaal over vriendschap en adolescentie, maar af en toe zit de schrik er in dat er letterlijk bommen vallen. Die politieke dimensie geeft deze reeks een extra gelaagdheid. Het derde seizoen verschijnt op 7 oktober, en daarin doet de klas mee met ‘Friends Across the Barricade’, een vredesproject geleid door sexy priester Peter.

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content