Feeling boekenclub: 8 must-reads geselecteerd door onze boekenexpert

Ans Vroom

Boekenexpert Ans Vroom vertelt je vanaf nu elke maand wat er op je to read-lijstje moet staan. Ontdek hier haar 8 favorieten van het moment.

1. Niemand zoals ik – Miriam Toews

Zelden heb ik een roman gelezen waarin een zwaar thema als depressie op zo’n luchtige, maar tegelijkertijd geloofwaardige manier aan bod komt. Iedereen die ooit al een geliefde psychisch heeft zien lijden, zal zich in dit boek herkennen. De onbreekbare band tussen de twee zussen Yoli en Elf (een wereldberoemd concertpianiste), die opgroeien op in een strenge religieuze gemeenschap in Canada, laat je zowel glimlachen als huilen van ontroering.

Niemand zoals ik – Miriam Toews – Cossee

2. Lege Huizen – Brenda Navarro

In dit rauwe, schokkende debuut horen we afwisselend de stemmen van twee moeders. De ene gaat kapot aan het verdriet om haar vermiste zoontje, de andere heeft het kind ontvoerd. Het boek roept vragen op over wat het betekent om moeder te zijn en schetst tegelijkertijd een scherp portret van de clash tussen rijk en arm in het hedendaagse Mexico. Een hartverscheurend verhaal, dat nog lang blijft nazinderen.

Lege huizen – Brenda Navarro – Borgerhoff & Lamberigts

3. De Zwemmers – Julie Otsuka

Een delicaat literair pareltje, waarbij de barst in de bodem van een openbaar zwembad symbool staat voor het afscheid dat een dementerende vrouw moet nemen van haar geheugen. De dochter die al jarenlang vervreemd is van haar moeder is getuige van het verval. Het boek begint grappig en een tikje absurd, maar grijpt je gaandeweg bij de keel en laat je niet meer los. Een klein juweeltje.

De Zwemmers – Julie Otsuka – Overamstel

4. Veranderen: methode – Edouard Louis

Daar waar het wonderkind van de Franse hedendaagse literatuur in zijn vorige romans vooral inzoomde op zijn gewelddadige jeugd als homojongen in een armoedig noord-Frans arbeidersdorp, focust hij deze keer op de metamorfose die hij onderging om te ontsnappen aan dat milieu. Doodeerlijk en zonder schroom vertelt hij welke offers er voorafgingen aan zijn huidige carrière, om zich alsnog de vraag te stellen of het dat allemaal waard is geweest. Pure, eerlijke literatuur op zijn best.

Veranderen: methode – Edouard Louis – De Bezige Bij

5. Leve Astrid – Barbara Rottiers

De beste kinderboeken zijn die voor volwassenen, vooral wanneer ze over onsterfelijke heldinnen als Astrid Lindgren gaan. Leve Astrid is een biografie op kindermaat, waar mijn negenjarige dochter en ik allebei evenveel plezier aan beleefd hebben. Het wonderbaarlijke levensverhaal van de geestelijke moeder van Pippi Langkous leest als één lange inspiratiebron voor het recept van de eeuwige jeugd. Onvergetelijke levenslessen voor kinderen én hun ouders.

Barbara Rottiers – Leve Astrid – Pelckmans

6. Maid – Stephanie Land

Wie de gelijknamige populaire Netflixreeks zag, weet dat het waargebeurde verhaal van schrijfster Stephanie Land en haar dochtertje niemand onberoerd zal laten. De auteur moest als alleenstaande moeder haar droom om schrijfster te worden opgeven en ging noodgedwongen aan de slag als schoonmaakster. Toen ze er uiteindelijk toch in sloeg haar hartverscheurende levensverhaal op papier te zetten, had ze prompt een bestseller te pakken. Zelfs Barack Obama is fan!

Stephanie Land – Maid – Spectrum

7. De familie Aubrey – Rebecca West

Het eerste deel van een trilogie van de feministische schrijfster Rebecca West, die eindelijk in het Nederlands gepubliceerd wordt, is een literaire klassieker naar aloude Britse traditie. Het boek verscheen voor het eerst in 1956 en was zijn tijd ver vooruit. Het meeslepende verhaal over de intellectuele, maar armoedige familie Aubrey aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog wordt terecht beschouwd als een van de meesterwerken uit de literatuur van de twintigste eeuw.

Rebecca West – De familie Aubrey – Signatuur

8. Het op één na beste leven – Tayari Jones

Dana en Chaurisse zijn zussen, maar enkel Dana is daarvan op de hoogte. Ook al zijn haar ouders dolverliefd op elkaar, toch koos haar vader ervoor om bij zijn eerste vrouw te blijven en zijn tweede gezin geheim te houden. Dana groeide op met het idee dat zij minder waard was dan Chaurisse, de wettige dochter van haar vader. Wat hij nooit had kunnen vermoeden was dat de twee zussen vriendinnen zouden worden. Een origineel verhaal over de moeilijke keuze tussen geluk en schone schijn.

Tayari Jones – Het op één na beste leven – Harper Collins

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content