Feeling boekenclub: 8 x must-reads geselecteerd door onze boekenexpert

Ans Vroom

Boekenexpert Ans Vroom vertelt je vanaf nu elke maand wat er op je to read-lijstje moet staan. Ontdek hier haar 8 favorieten van het moment.

Waarom vissen niet bestaan – Lulu Miller

Het levensverhaal van een excentrieke taxonoom die nieuwe vissoorten ontdekt leek op het eerste zicht ver van mij af te staan. Tot ik begon te lezen en helemaal gefascineerd geraakte door dit uiterst originele romandebuut. Op een moment dat alles in haar leven verloren lijkt, gaat journaliste Lulu Miller op zoek naar houvast in de biografie van wetenschapper David Starr. Ze schreef er een verrassende en gelaagde levensles over, verpakt als vlotte pageturner.

Waarom vissen niet bestaan – Lulu Miller – Lebowski

Zij – Maaike Neuville

Wanneer een actrice moet optreden in de stad waar ze 20 jaar geleden een theateropleiding volgde, kijkt ze uit naar de komst van de docent waarmee ze als studente een relatie had. Die avond op het podium beseft ze hoe groot zijn impact op haar verdere leven is geweest, en hoeveel andere mannen doorheen de jaren haar grenzen hebben overschreden. Een dapper en noodzakelijk boek, dat doet nadenken over de rekbaarheid van intimiteit, zelfs met wederzijdse toestemming.

Zij – Maaike Neuville – de Bezige Bij

Iemand anders – Nele Van den Broeck

Nadat ze gedumpt wordt door haar man, een literaire bestsellerauteur met narcistische trekjes, gaat Sandra noodgedwongen een tijdje terug bij haar ouders wonen. Daar beslist ze komaf te maken met de volgzame, middelmatige vrouw die ze tot dan toe geweest is. Ze zal iemand anders worden die zich niks meer aantrekt van ouderlijke verwachtingen en sociale conventies. Nele Van den Broeck schrijft pittig, onverbloemd en met een groot gevoel voor absurde humor.    

Iemand anders – Nele Van den Broeck – Horizon

De middelste dochter – Chika Unigwe

Chika Unigwe, een Vlaamse auteur met Nigeriaanse roots, beschrijft op een pakkende en haast tastbare manier hoe verstikkend het juk van jonge vrouwen in een patriarchale maatschappij nog steeds kan zijn. Haar actuele relaas over de naïeve, zeventienjarige Nani, die na het verlies van haar vader en zus misleid wordt door een mysterieuze man die de waarheid in pacht lijkt te hebben, snijdt door merg en been. 

De middelste dochter – Chika Unigwe – Horizon

Verloren – Ingrid Vander Veken (Vrijdag)

De jodenvervolging was verantwoordelijk voor ontelbare tragische levensverhalen. Verhalen over afscheid, verdriet en uiteengerukte families. Toen schrijfster Ingrid Vander Veken de nagelaten oorlogsbrieven in handen kreeg van Liesje Andriesse, een vrouw die samen met haar zoontje vier jaar lang op de vlucht was voor het geweld van de nazi’s, wist ze: dit verhaal moet worden verteld. Ze doet dat meeslepend, met groot mededogen en een vlijmscherpe pen.

Verloren – Ingrid Vander Veken – Vrijdag

Bonsaibaby – A. N. Ryst

Wat mij betreft kunnen er nooit genoeg liefdesverhalen geschreven worden. Zeker niet als ze zo amusant zijn als het verhaal van Lennard en Violetta, die elkaar na een scheiding van enkele maanden terugvinden om eindelijk te praten over hun verwachtingen en alle obstakels die er tussen hen waren. Wat volgt is het mooie relaas van een laatste kans voor twee mensen om bij elkaar te zijn.

Bonsaibaby – A. N. Ryst – Querido

De details – Ia Genberg

In deze Zweedse bestseller maken we kennis met een vrouw van middelbare leeftijd die met hoge koorts op bed ligt. Tijdens haar ijle koortsdromen denkt ze terug aan de belangrijkste mensen die haar leven gevormd hebben. De roman is opgebouwd rond deze vier portretten, die ogenschijnlijk uit details en alledaagse anekdotes bestaan, maar die gaandeweg steeds meer onthullen over de persoonlijkheid van het hoofdpersonage. Een boek dat langzaam onder je vel kruipt.  

De details – Ia Genberg – de Bezige Bij

De boekverkoopster van Parijs – Kerri Maher

Wie net als ik van literatuur en van historische romans houdt, zal zijn hartje kunnen ophalen aan dit waargebeurde verhaal over Sylvia Beach, de Amerikaanse boekenliefhebster die in 1919 de iconische winkel Shakespeare & Company opende in Parijs. Dit verhaal over haar strijd in de woelige jaren 30 is een ode aan alle boekhandels en de gepassioneerde vrouwen die ze runnen.

De boekverkoopster van Parijs – Kerri Maher – Orlando

Meer cultuur

Partner Content

Gesponsorde content