Scandinavië is steeds nét dat stapje voor; wat er daar leeft, mag je enkele jaren later ook hier verwachten. Zo waaide het Zweedse Storytel anderhalf jaar geleden over naar België. De app voor luister- en e-boeken telt wereldwijd zo’n 2.000.000 abonnees en wint ook bij ons enorm aan populariteit. Moést je er nog niet aan verknocht zijn, kunnen wij je hier vast overtuigen.

Het audioboek in opmars

Storytel – onze app waarmee je luisterboeken kan streamen – richt zich sinds november 2020 ook op de Vlaamse markt en doet het daar enorm goed,” aldus Ruth de Jager, Country Manager BE & NL. “Onlangs organiseerden we onze eerste Storytel Awards in Amsterdam waar ook twee Vlaamse prijzen werden uitgereikt. Onder de 15.000 stemmers waren heel wat Vlamingen die ‘De Volksjury‘ als favoriete luisterboek en Lien Van De Kelder als lievelingsstem uitkozen.”

“Onze volgende missie voor Vlaanderen? Kookboeken! Ze zijn enorm populair in België en we zijn volop op zoek naar hoe we zulke content kunnen vertalen naar een luisterverhaal.” – Ruth de Jager, Storytel Country Manager BE & NL.

Bij welk publiek zo’n luisterboek vooral aanslaat? “De grootste groep luisteraars is tussen 25 en 45 jaar oud,” weet Ruth. “Dat is relatief jong in vergelijking met het papieren boek. Verder opvallend, is dat zo’n 65% vrouwelijk is. Bij die laatste doelgroep scoren vooral spannende verhalen en zelfontwikkelingsboeken goed. Onze volgende missie voor Vlaanderen? Kookboeken! Ze zijn enorm populair in België en we zijn volop op zoek naar hoe we zulke content kunnen vertalen naar een luisterverhaal.”

De voordelen van een luisterboek

Waarom ook jij een luisterboek moet proberen? Enkele voordelen:

  1. Je kan altijd en overal luisteren; onderweg (in de trein, auto, tijdens het fietsen of wandelen), tijdens het sporten, voor het slapen, in de zetel én tijdens huishoudelijke taken.
  2. Handig op het strand, want je hoeft niet met je boek tegen de zon in te kijken.
  3. Je kan andere dingen tegelijkertijd doen #multitasking.
  4. Je hebt keuze uit duizenden luisterboeken en e-books in één enkele app.
  5. Een luisterboek neemt geen plaats in in je koffer of handtas.
  6. Het zorgt voor heel wat minder papiergebruik.
  7. Van sommige luisterboeken bestaat er ook een e-book en dat is handig. De app houdt bij waar je zat (of je nu luistert of leest) zodat je makkelijk kan afwisselen tussen de twee vertelvormen.
  8. Eindelijk minder schermtijd! Ondanks dat het een app is, ben je – van zodra je luisterboek aanstaat – heel even niét met je smartphone bezig. Hallo, digital detox.
  9. Het ‘voorlezen’ katapulteert je terug richting kindertijd. Met een luisterboek kan je de intimiteit van een stem opnieuw ervaren en dat is best aangenaam.

Hoeveel kost zo’n luisterboek?

Een abonnement op Storytel kost je € 12,99 per maand of € 155,88 per jaar. Je hebt onbeperkt keuze uit meer dan 300.000 verhalen en je kan jouw abonnement opzeggen wanneer je wil.

De 5 populairste, Vlaamse audioboeken

Onderstaande Vlaamse luisterboeken werden genomineerd voor de Storytel Awards 2022. Wij peilden op Instagram naar jullie top 5 en ook daar kwam ‘De Volksjury’ naar voor als oprechte winnaar:

De Volksjury

Auteurs Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck (bekend van de gelijknamige true crime podcast) lezen hun boek zelf voor. Ze bespreken intrigerende moordzaken en verdwijningen met wetsdokter Werner Jacobs, advocaat Jef Vermassen, procureur Ine Van Wymersch, journalist Peter R. de Vries en criminologe Shaireen Aftab als rechterhand.

Stream ‘De Volksjury’ hier.

Ik was twaalf en ik fietste naar school

Het aangrijpende, waargebeurde verhaal van Sabine Dardenne wordt voorgelezen door Kim Pieters. Toen ze twaalf jaar oud was, werd ze door Marc Dutroux en zijn handlanger van haar fiets gesleurd, in een busje gedrogeerd en naar een onbekend huis gebracht.

Stream ‘Ik was twaalf en ik fietste naar school’ hier.

Engel

Op zijn ronde door het Museum voor Schone Kunsten vindt Alain, de nachtwaker van dienst, een beeldje van een engel in een plas bloed… Een misdaadverhaal door Toni Coppers, voorgelezen door Ilse Cox.

Stream ‘Engel’ hier.

Sinds ik niet meer drink

Vanuit een verlangen naar controle, soberheid en een gezonder leven besliste Evi Hanssen geen druppel alcohol meer te drinken. Gedurende 500 dagen hield ze een dagboek bij waarin ze openhartig en honderduit vertelt over de vele beproevingen die ze op haar pad tegenkomt. Voorgelezen door haarzelf.

Stream ‘Sinds ik niet meer drink’ hier.

Getekend Vonnis

Op een tafel in een Leuvens café wordt op een ochtend een studente dood aangetroffen. Het meisje is halfnaakt. Haar schaamhaar is volledig afgeschoren. Door haar tong steekt een tekenpotlood en vlakbij ligt een blad uit een stripalbum waarop een verkrachtingsscène is afgebeeld… Een misdaadverhaal geschreven door Jo Claes, voorgelezen door Pieter-Jan De Smet.

Stream ‘Getekend Vonnis’ hier.

De mooiste vertelstem

Vlaanderen is fan van de stem van Lien Van De Kelder. Zij ging aan de haal met de Storytel Award voor ‘Beste Vlaamse Stem’. Speciaal voor Feeling leest de actrice hieronder een stukje voor:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer cultuur

Openingsbeeld: Getty Images.