Vannacht werden de Golden Globes in Amerika uitgedeeld. Meryl Streep ontving dit jaar de ‘Lifetime Cecil B. DeMille’ award, een prijs voor haar levenslange prachtige werk zeg maar. En de speech die ze gaf moet je écht even zien.

Meryl Streep haalde in haar speech uit naar Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten. Ze benadrukte in de eerste plaats dat er tal van Hollywoodsterren zijn die niet in Amerika geboren zijn, maar dat ze zorgen voor fantastische films. “Als we alle allochtonen of buitenlanders eruit gooien, dan hebben we behalve voetbal en material arts niets meer om naar te kijken”, zei ze.

Bekijk ook de 10 beste films van het afgelopen jaar

“Respectloosheid vraagt om respectloosheid”

Verder gebruikte ze haar speech om uit te halen naar een voorval eerder dit jaar. “Er was nog iets dat mij verbaasde dit jaar. Niet omdat het goed was, want er was werkelijk niets goed aan. Het was het moment waarop de man die de belangrijkste stoel van dit land krijgt, een mindervalide reporter imiteerde, iemand waar hij in privileges en macht ver boven staat tegenover iemand die niet kan terugslaan. Het brak mijn hart een beetje, en ik krijg het niet uit mijn hoofd, want het gebeurde niet in een film. Het was de echte wereld. Als een publiek figuur, iemand met macht, zijn instinct om te vernederen gaat volgen, dan sijpelt dat in ieders leven door. Het geeft anderen een beetje de toestemming om hetzelfde te doen. Respectloos gedrag vraagt om respectloos gedrag, geweld zet aan tot geweld, als machtige mensen hun positie gebruiken om anderen te pesten, verliest iedereen.” Verder roept ze de pers op om tegen dit soort gevallen op te treden.

Het is bijna zover, Trump neemt de fakkel over van Obama. Bekijk hier waar de Obama’s gaan wonen na het Witte Huis. 

Meer artikels: