Oscars 2018: Wie zorgt voor de verrassing?

Tanja Dierckx

De nacht van zondag op maandag kunnen we live de Oscaruitreiking volgen. Alles lijkt heel voorspelbaar. De grote vraag is: wie kan er nog voor een verrassing zorgen?

Denk aan vorig jaar. Toen ‘La La Land’ werd uitgeroepen als Beste Film stond het Dolby Theater op stelten. Want het was ‘Moonlight’ die gewonnen had … Fantastisch dat ‘Moonlight’ won, maar dat zo’n flater kan gebeuren op Oscar Night, was pas een verrassing!

WIE WINT DE OSCAR VOOR BESTE FILM?
Voor de belangrijkste Oscar zal het dit jaar gaan tussen ‘The Shape of Water’ en ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’. ‘The Shape’ mag dan met dertien stuks de meeste nominaties in de wacht slepen, verwacht wordt dat ‘Three Billboards’ met zeven nominaties er, in verhouding weliswaar, meer zal verzilveren. Want, hoe geweldig is niet de prestatie van de zestigjarige rasactrice Frances McDormand! Haar potige Mildred Hayes is nu al een legendarisch filmpersonage en qua don’t fuck with me-gehalte perfect op haar plaats in het hele #metoo-thema dat ongetwijfeld deze Oscar Night zal domineren – het standbeeld van Harvey Weinstein staat al klaar.

Ook haar tegenspeler Sam Rockwell, een man die gepokt en gemazeld is in het indie-circuit en waarschijnlijk niet goed beseft wat hem de laatste maanden overkomt, kan zijn bijrol-Oscar niet meer ontlopen. Doe daar nog de Oscar voor Beste Origineel Scenario bij en de mogelijke Beste Film-Oscar, dan zijn dat er drie of vier voor ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’!

En hoeveel van de dertien nominaties zal grote tegenstander ‘The Shape of Water’, over het stomme poetsmeisje dat verliefd wordt op een waterwezen, verzilveren? Laat ons voorzichtig blijven: Regie, Originele muziek, Production Design en mogelijk dus ook Beste Film. Ook hier alvast drie of vier. Of meer dus.

VOORSPELBAAR
Wat de andere acteur-Oscars betreft, lijkt het ook al beklonken. Gary Oldman in ‘Darkest Hour’ rijft de Oscar voor Beste Acteur binnen, want hij schoof op spectaculaire wijze in de diverse huidlagen van Winston Churchill, wat zijn team van visagisten en kappers meer dan waarschijnlijk ook een Oscar zal opleveren. En Allison Janney verzilvert haar nominatie voor Beste Bijrol in ‘I, Tonya’, als de hatelijke moeder van de schaatskampioene.

‘Blade Runner 2049’ krijgt de Oscar voor Visual Effects, ‘Phantom Tread’ lijkt dan weer dé geschikte kandidaat voor de kostuum-Oscar en ‘Call Me By Your Name’ voor het Niet-origineel Scenario. ‘Coco’ wordt de gevierde animatiefilm en rijft mogelijk ook de Oscar voor Beste Song (‘Remember Me’ door Miguel) binnen. Zo niet, dat is er nog een Oscar voor ‘The Greatest Showman’ met het liedje ‘This is me’, gezongen door Keala Settle.

VERASSINGEN?
En dan is het afwachten hoe ‘Blade Runner 2049’, ‘Dunkirk’ en ‘Baby Driver’ de drie Oscars voor Montage en Geluid zullen verdelen. En wie krijgt de Oscar voor Cinematografie? ‘Dunkirk’ of ‘The Shape of Water’? Of eindelijk Roger Deakins voor ‘Blade Runner 2049’ na veertien nominaties? Eén ding is zeker: ‘Star Wars: The Last Jedi’ zal het moeilijk krijgen om één van zijn vier nominaties te verzilveren (Sound Editing, Sound Mixing, Visual Effects en Original Score).

Maar gelukkig gaat het niet echt om de prijzen, maar om de sfeer en de grappen, om het zweet, de tranen, de triomferende blikken of valse bescheidenheid op het podium. Tenslotte kan iedereen in deze zaal voor entertainment zorgen. Denk aan Jennifer Lawrence, die struikelde toen ze haar Oscar voor ‘Silver Linings Playbook’ ophaalde. Of aan Ellen DeGeneres die een selfie maakte van de knapste koppen op de eerste rij. Of aan al die grandioze speeches die daags daarna viraal gingen ... We kijken ernaar uit!

Volg de Oscar-uitreiking live via Play More Cinema (voor abonnees van Telenet Play More).

Lees ook: Oscars 2018: Lang leve de vuilbekkerij!
Lees ook: Oscars 2018: Wie kan er op tegen de vrouw met de baard?
Lees ook: Oscars 2018: Hoe diverser, hoe prettiger!

Partner Content

Gesponsorde content