Waarom Sally Rooney gezien wordt als dé stem van de millenial-generatie

Ze kwam recent onder de aandacht omdat ze haar nieuwste boek niet in Israël wil publiceren: Sally Rooneys nieuwste ‘Prachtige wereld waar ben je’ werd in acht talen vertaald, en was al gegeerd nog voor het maar op de markt was. Van de vorige boeken werden series gemaakt, kans is groot dat het met dit boek ook gebeurt. Maar waarom is Sally Rooney zo populair? Wij vroegen het aan drie fans.

De 30-jarige Sally Rooney is waarschijnlijk de meest populaire schrijfster van het moment, vooral bij millennials. De Ierse wist met haar eerste boek Gesprekken met vrienden (2017) meteen heel wat harten te veroveren. Meer zelfs: The New York Times noemde haar de eerste echt grote millennial-auteur en Gesprekken met vrienden werd in een serie gegoten. De serie van Normale mensen is in de maak. Waarom is Sally zo populair?

Herkenbare thema’s en zelfspot

In de boeken van Sally Rooney is één constante: de focus ligt op relaties. Waar Gesprekken met vrienden focuste op een driehoeksverhouding tussen een student en een ouder koppel en Normale mensen de relatie blootlegde tussen twee studenten, worden in Prachtige wereld waar ben je verschillende relaties opgevolgd.

Er zijn vier hoofdpersonages. Alice is een beroemd romanschrijver die terugkeert naar Dublin omdat ze de druk van de grote stad niet aankan en teleurgesteld is in het auteursleven. Ze logeert in een groot huis en ontmoet daar Felix, een arbeider die niets heeft met boeken. Toch vinden ze elkaar. Alice stuurt lange mails naar Eileen, haar beste vriendin. Zij werkt als redacteur voor een literair magazine, maar heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze is al sinds haar vijftiende verliefd op Simon, een politiek medewerker bij een linkse partij.

In het boek komen verschillende thema’s aan bod. Politiek is daar eentje van, en ook thema’s als plastic verpakkingen in warenhuizen en andere klimaatproblemen komen aan bod. De personages zijn bijna allemaal hoogopgeleid, maar door de rol van Felix worden ook klasseverschillen aangehaald. Toch is er een ding duidelijk in het mailverkeer tussen Alice en Eileen: hoewel belangrijke maatschappelijke thema’s worden besproken, gaat het toch vooral over liefde, relaties, seks, eenzaamheid en leven in een digitale wereld. “Dat vind ik zo fijn aan haar boeken”, aldus Lotte. Wij vroegen drie fans naar hun redenen.

Lotte (33): “Grote thema’s komen aan bod”

“Toen ‘Prachtige wereld waar ben je’ uit kwam, kon ik niet wachten om het te lezen. Ik was opnieuw fan. Net als in de andere boeken komen grote thema’s aan bod. Plastic en milieuvervuiling, politiek of sociale posities aan bod. In de mails tussen Alice en Eileen worden die thema’s nooit uit de weg gegaan. Tegelijkertijd gaat het toch vooral ook over relaties, seks en werk. Net zo belangrijke thema’s. Daarom is zo voor mij een groots schrijver: millennials willen praten over al die verschillende onderwerpen.”

Tess (30): “geen grote verhalen, het gewone leven”

“Wat ik zo fijn vind aan de boeken van Sally Rooney is dat het over relaties gaat, maar dat er geen extreem romantische of grootse gebeurtenissen zijn. In andere boeken gaat het vaak over een prachtig relatiesprookje met een tikkeltje drama en een happy end. Dat is hier niet het geval. Studenten die zich niet helemaal op hun plekje voelen, seksrelaties waarbij één partij gevoelens heeft of onzekerheid en zelftwijfel... Het is allemaal zo eenvoudig en herkenbaar. Eigenlijk willen we toch allemaal hetzelfde: geluk en liefde ervaren. Daar heb je geen grote verhaallijnen of ‘happily ever afters’ voor nodig. Ik denk dat millennials zichzelf een torenhoge druk opleggen. Daarom zijn zoveel mensen ongelukkig. Dankzij de boeken van Sally heb je tenminste niet het gevoel dat je gefaald bent omdat jouw leven geen sprookje is.”

Silke (38): “Succesvol en gelukkig zijn, is niet hetzelfde” 

“Ik vind het zo’n verademing om te zien dat zelfs succesvolle mensen twijfelen over wat ze willen in het leven. Alice is succesvol auteur, heeft veel geld en kan dagelijks doen wat ze graag doet. En toch piekert ze en twijfelt ze aan zichzelf, en is ze helemaal niet zo dol op haar schijnbaar perfecte leven. Zelf had ik een belangrijke functie op een bank. Iedereen was trots op me en vertelde me hoe goed ik bezig was, maar ik voelde me ongelukkig en twijfelde constant aan mezelf. Na een stevige burn-out besloot ik even thuis te blijven en voor een parttime functie te kiezen binnen het onderwijs. Mijn ouders en grootouders waren in shock. Wij millennials dromen van het perfecte plaatje. Maar ik kan je zeggen: met mijn ‘minder hoge’ functie voel ik me veel gelukkiger dan in die job waarin ik veel meer verdiende. Dus ik kan andere millennials alleen maar meegeven: leg niet te veel druk op jezelf, volg je hart en kies voor geluk, daar kan geen geld of imago tegenop.”

Meer boeken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content